Китай обеща помощ на Русия (ОБЗОР)

Активисти на комунистическата партия в Русия спретнаха импровизиран протест, маскирани като бели мечки, срещу политиката на Кремъл в икономическата сфера

Китай обеща помощ на Русия (ОБЗОР) | StandartNews.com

Москва обаче сама може да преодолее проблемите си, казва външният министър Ван И

Китай е готов да окаже икономическа помощ на Русия, ако тя има нужда от това, но вярва, че страната е способна да преодолее сегашните си проблеми, заяви външният министър Ван И, цитиран от Ройтерс.

Русия има "мъдростта", необходима за излизане от трудностите, цитира в. "Чайна дейли" изявлението на Ван И. "Ако руската страна има нужда от нея, ще осигурим необходимата помощ в рамките на възможностите си", обеща китайският външен министър. Той подчерта, че двете страни често са си помагали.

Рублата спадна с около 45% спрямо долара тази година, като отбеляза особено сериозни загуби миналата седмица. Президентът Владимир Путин отказа да нарече ситуацията кризисна и заяви, че курсът на руската валута отново ще се повиши.

В същото време бившият посланик на Китай в Русия - Чжан Дегуан, сподели пред в. "Чайна Дейли", че валутните резерви на Москва са "стотици милиарда долара", поради което руската икономика все още се намира "доста далеч от тотална парализа". Според някои китайски експерти обаче, трудните времена за руската икономика тепърва започват и ще продължат не повече от три години.

Русия ще строи Турски поток

Новият газопровод, който "Газпром" ще реализира вместо "Южен поток", може да се нарече "Турски поток". Това съобщи зам.-ръководителят на концерна Александър Медведев, цитиран от ТАСС. "Южен поток" няма да се строи, ще се реализира друг проект, чието име ще бъде определено в най-близко време. От турска страна има предложение да бъде наречен "Турски поток", поясни Медведев.

На 1 декември руският президент Владимир Путин обяви, че Русия се отказва от "Южен поток" и ще построи морски газопровод до Турция със същата пропускателна способност от 63 милиарда куб. метра газ. Междувременно министърът на енергетиката на Русия Александър Новак призна наличието на рискове от несанкционирано изземване от Украйна на руски газ, предназначен за Европа. Министърът поясни, че от планираните 4 милиарда кубически метра руски газ за закупуване през ноември-декември Украйна е платила едва за 1 милиард. Това, според Новак, ще се отрази негативно върху изкарването от Украйна на есенно-зимния период.

Правителството на Русия е въвело износни мита

за зърнени култури, съобщи РБК, позовавайки се на вицепремиера Аркадий Дворкович. Управляващите обещават, че ограниченията за износа ще бъдат временни. На практика износът на зърно беше прекратен още миналата седмица, когато Службата по ветеринарен и фитосанитарен контрол (Россельхознадзор) престана да издава фитосанитарни удостоверения, а железниците въведоха ограничения на извозваните обеми. Решението за прекратяване на експорта на зърно беше обявено на среща между вицепремиерите и министър-председателя Дмитрий Медведев.

ЕС няма да засилва санкциите

Европейските санкции срещу Русия няма да бъдат отменяни, но не трябва и да бъдат засилвани, "за де не доубиваме Русия", каза външният министър на Полша Гжегож Схетина пред първа програма на Полското радио. В предаването "Сигнали на деня" шефът на полската дипломация подчерта, че не става дума за пряко смекчаване на политиката на ЕС към Русия. "Става дума за това "да не бъдат засилвани санкциите, за де не доубиваме Русия", подчерта министърът. Според Схетина тази ситуация - въоръжен конфликт и териториална агресия, не може да продължава до безкрай и Русия трябва да промени своята политика,предприемайки стъпки, които да доведат до това, че занапред "ще решаваме проблемите на масата за преговори, а не в окопите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай