Израел обвини Брюксел, че финансира терористични организации

Израел обвини Брюксел, че финансира терористични организации | StandartNews.com

Израел отправи обвинения към Европейския съюз във финансиране на неправителствени организации, които са противници на управляващите и поддържат връзки с терористични организации. По този начин Брюксел сам нарушава собствените си правила, подчертаха от Министерството на стратегическите въпроси на Израел, отбелязва водещото германско издание Der Spiegel, цитирано от Агенция "Фокус".

В Израел е налице „загриженост, че парите на европейските данъкоплатци се използват за подпомагане на връзките с терористични организации", се казва в доклад на израелското министерство. В документа се подчертава, че през 2016 г. ЕС е платил на норвежката организация Volkshilfe 1,76 млн. евро, но след това е установено, че тя поддържа връзки с „Хамас" и Народния фронт за освобождение на Палестина (НФОП). И двете организации са класифицирани от ЕС като терористични, подчертават от редакцията.

През 2016 г. ЕС е отпуснал повече от пет милиона евро на организации, които открито се противопоставят и бойкотират властта в Израел. Сред тях са ирландската организация Trócaire, която е получила 520 хил. евро. „Тя инициира и подкрепя петициите, призоваващи ЕС да наложи икономически санкции на Израел", се казва в доклада.

„Очаквам ЕС да поддържа обявнената политика на противопоставяне на бойкота на Израел и да не подкрепя организации, които имат с връзки с тероризма", подчерта министър Гилад Ердан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай