Еврокомисар: Трябват нови умения, за да сме в крак с пазара на труда

Фото euinside.eu

Еврокомисар: Трябват нови умения, за да сме в крак с пазара на труда | StandartNews.com

Пазарът на труда се променя бързо и за да бъдем в крак с него са необходими нови умения. „Статичните" умения не са достатъчни. Налага се да се развиваме професионално заедно с промените в начина на работа, като например цифровизацията, автоматизацията и технологичните нововъведения. Ученето през целия живот е най-добрият начин да се справим с тези предизвикателства — както в младите, така и в по-зрелите си години.

За тази цел навсякъде в ЕС се предлагат огромен брой възможности, но както вече поелите професионалния си път, така и съвсем младите хора, които за първи път „стъпват" на пазара на труда, често не знаят за тях. Професионалното обучение обикновено се възприема като „бедния роднина" на университетското образование. Това разбиране обаче не може да бъде по-далече от истината.

В Европейския съюз 75% от завършилите професионално образование, които са преминали през програма за професионално обучение, успяват да си намерят работа в рамките на три години, в сравнение с 63% от завършилите само общо образование. Данните сочат явното предимство на младите хора, които се борят да намерят работа. По тази причина се ангажирах с мисията да покажа, че професионалното образование и обучение водят до вълнуващи и носещи удовлетворение възможности за кариера — от филмови творци до модни дизайнери; от летци до медицински асистенти.

Втората Европейска седмица на професионалните умения (20—24 ноември), организирана от Европейската комисия, представя най-доброто от професионалното образование и обучение в Европа. Събитието черпи опит и вдъхновение от огромния успех на първото издание през 2016 г. С повече от 1000 прояви се представят изобилие от възможности и практически опит от цяла Европа и се показва, че професионалното обучение и стажовете могат да бъдат предпочетени като „първо желание" и да се окажат най-доброто решение.

Полагаме усилия професионалното обучение да стане истински възможно и предпочитано решение. Знаем, че милиони студенти са усетили ползата от програма „Еразъм". С новата програма ЕразъмПро участниците в курсове за професионално обучение ще имат същата променяща живота възможност да прекарат известно време в чужбина — подобно на студените в университетите, за да усвоят нови умения, езици и култури.

Студените се нуждаят от умения, за да си намерят работа. Бизнесът пък се нуждае от тези техни умения, за да бъде успешен. Още днес трябва да сме подготвени за изискванията на утрешния ден. Сред най-нуждаещите се са иновативните отрасли, като например „зелените" технологии и възобновяемите енергийни източници. Необходими са нови умения и за радикално променящи се отрасли, като например автомобилната промишленост. Ето защо пуснахме в действие „Подробен план за действие за секторно сътрудничество във връзка с уменията".

Партньорства, ръководени от браншови представители, ще очертаят нуждите от умения и тенденциите в съответния отрасъл. Работодателите, служителите и обучаващите институции ще работят по нови учебни програми, които да запълнят липсата на умения. Обединяваме заедно представители на публичните органи, бизнеса и гражданското общество, които обикновено работят поотделно. Поставихме началото на сътрудничество с дванадесет различни отрасъла, сред които автомобилостроене, корабоплаване, строителство, туризъм. Надяваме се в бъдеще още повече да разширим кръга на участниците.

Европа е синоним на сътрудничество. Заедно можем да се справим с предизвикателствата и да извлечем ползи от променящия се пазар на труда. Можем да помогнем на хората да намерят работа, на предприятията да бъдат по-конкурентоспособни; можем да насърчим икономическия растеж и развитието на обществото. Комисията работи усилено за по-нататъшния успех на европейското сътрудничество в областта на уменията. Присъединете се към нас!

*Заглавието е на редакцията

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай