ЕС пести 120 млрд., ако има своя армия

Германският канцлер Ангела Меркел си пообщува с робота Асимо при визитата си в Япония

ЕС пести 120 млрд., ако има своя армия | StandartNews.com

Лондон категорично отхвърли идеята на Юнкер за общи въоръжени сили

Близо 120 млрд. евро ще пести годишно ЕС, ако страните членки приемат идеята за създаване на общоевропейска армия. Това пресметна говорителят на ЕК Маргаритис Шинас.

В интервю за "Велт ам Зонтаг" шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер призова да бъде създадена такава армия. Според него тя е нужна, "за да намекнем на Русия, че се отнасяме сериозно към защитата на европейските ценности".

"Разполагаме с изследвания, които показват, че общото европейско сътрудничество в областта на отбраната може да доведе до икономии в размер до 120 млрд. евро всяка година", каза говорителката. ЕС може да разгледа въпроса за създаването на обща армия още на планираната за юни среща на върха, предаде ТАСС, като се позовава на говорителя на ЕК Мина Андреева. Идеята на Юнкер се разработва заедно с първия дипломат на ЕС Фредерика Могерини. Двамата политици се готвят да направят предложение за укрепване на европейската политика в сферата на отбраната.

В понеделник идеята на Юнкер получи подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел. Великобритания обаче категорично отхвърли идеята. "Нашата позиция е кристално ясна - отбраната е национална, а не отговорност на ЕС, и няма изгледи тази позиция да се промени, както няма изгледи за създаване на европейска армия", каза говорител на британското правителство. Във Финландия пък се чуха противоречиви мнения.

Каменос плаши Европа с бежанци

Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос заплаши Европа с възможен масов приток на бежанци заради "икономическата безизходица" в отношенията между Гърция и другите страни от еврозоната.

"Ако те нанесат удар на Гърция, тогава трябва да са наясно, че имигрантите ще се сдобият с документи за пътуване и ще се насочат към Берлин", предупреди Каменос. Това стана на среща на неговата партия "Независими гърци", която е коалиционен партньор в правителството на лявата СИРИЗА.

Каменос подчерта също, че ако сред бежанския поток, който той очаква, има бойци на "Ислямска държава", то Европа сама ще бъде отговорна, заради нейната позиция по гръцкия дълг и реформи в страната.

ЕС разделен за санкции срещу Москва

Европа още не е готова да засили санкциите срещу Русия, каза в интервю за в. "Ню Йорк таймс" председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Прогнозата му идва след 2-дневната среща на външните министри от ЕС в петък и събота, на която стана ясно, че санкциите срещу Русия може да бъдат засилени, ако споразумението от Минск за примирие в Донбас, не се спазва.

Туск, който в понеделник вечер трябваше да се срещне с US президента Барак Обама, припомня, че в момента е невъзможно да се постигне съгласие по този въпрос сред страните от ЕС. Той отбелязва, че някои политици в Европа още се надяват, че Русия ще промени политиката си към Украйна, но самият той е скептичен по този въпрос.

В същото време германският канцлер Ангела Меркел, която е на посещение в Япония, призова за запазване на санкциите срещу Русия във връзка със ситуацията в Украйна. Тя обаче призна, че е необходимо да се търсят пътища за дипломатически диалог.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай