ЕС обсъжда нови санкции срещу Русия

ЕС обсъжда нови санкции срещу Русия | StandartNews.com

Брюксел. Поредна среща на външните министри на страните членки на Европейския съюз ще се проведе днес в Брюксел, за да бъдат обсъдени последиците от падането на малайзийския самолет над Източна Украйна миналата седмица и в този контекст евентуални нови санкции срещу Русия. Въпреки обсъжданията обаче е малко вероятно да се прибегне до по-тежко наказание за Москва от ускоряване на вече договорените индивидуални санкции, пише в свой анализ "Ройтерс".

Президентът на САЩ Барак Обама апелира към Европа за по-агресивен отговор, а трите водещи европейски сили – Великобритания, Франция и Германия – заявиха, че ще увеличат санкциите, като Лондон изтъкна, че е готов да понесе икономическите последствия от това.

Въпреки тези заявки обаче според дипломати днес не се очаква външните министри да стигнат по-далеч от постигането на съгласие за добавяне на още компании и личности към списъка с тези, чиито активи се замразяват. Експерти твърдят, че решението за по-мащабни икономически санкции може да се вземе само от държавните и правителствените глави, а тяхната сериозност може да зависи от Холандия, откъдето бяха най-многото жертви при авиокатастрофата над Донецка област.

Следващата среща на върха на ЕС е насрочена за 30 август, но може да бъде свикана и извънредна такава. "Докато не се свика такава среща, министрите не могат да направят нищо повече, дори и да искат", казва европейски дипломат пред "Ройтерс".

"Импулсът за това трябва да дойде от Холандия, тъй като тя има моралното право да поиска решителна и твърда реакция. Всичко зависи от нея", добавя друг дипломат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай