ЕС изнудва Сърбия за санкции срещу Русия

ЕС изнудва Сърбия за санкции срещу Русия | StandartNews.com

Искаме членство, но няма да въведем рестрикции, отвърна Белград

Сърбия трябва да въведе санкции срещу Русия в замяна на встъпването си в ЕС, подчерта отново еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

"Сърбия юридически се ангажира в рамките на преговорите за встъпване в ЕС постепенно да съгласува позициите си с тези на Евросъюза. Съгласуването включва и трудните въпроси, какъвто е въпросът със санкциите срещу Русия. Очакваме от Сърбия да съблюдава тези свои ангажименти", отбелязва Хан в интервю за в. "Вечерне новости", цитирано от РИА Новости.

"Разбираме историческата важност на връзките между Сърбия и Русия и поради тази причина не можем да заставим Белград да направи своя избор. Но Сърбия пое курс към встъпване в ЕС, като обяви това за своя стратегическа цел. Очакваме сръбското правителство да продължи да демонстрира привързаността си към тази си стратегическа цел и на дела", подчертава Хан, който вчера пристигна в Белград.

"Нашата стратегическа цел е пътят към Европа, но ние няма да налагаме санкции на Русия", подчерта сръбският премиер Александър Вучич след среща с еврокомисаря. "Отново ще кажа пред вас нещо, което съм казвал неведнъж и не на едно място - в Москва, Вашингтон, Брюксел, Белград и Косовска Митровица и на още много места. Всичко, което съм говорил за политиката на Сърбия, за нашия път към ЕС и нашето отношение към Русия, съм го казал на Владимир Путин и на Йоханес Хан. Ние нямаме три или две политики. Сърбия води политика в интерес на своите граждани", подчерта Вучич. Той добави, че в разговорите с Хан гостът не е засегнал темата със санкциите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай