Брюксел блокира санкциите на САЩ към Иран на територията на ЕС

Брюксел блокира санкциите на САЩ към Иран на територията на ЕС | StandartNews.com

Европейската комисия задейства днес механизъм за блокиране на действието на санкциите на САЩ срещу Иран на територията на Европейския съюз, предадоха световните агенции.

ЕК съобщи, че е приела "първи пакет от мерки за защита на компаниите от ЕС в Иран от санкциите на САЩ".
След като американският президент Доналд Тръмп обяви миналата седмица решението си да изтегли САЩ от споразумението за иранската ядрена програма, ЕС обеща да се придържа към сделката, която има за цел да не позволи на Иран да разработва ядрени оръжия в замяна на отмяна на санкциите, засегнали неговата икономика, припомня ДПА.

"Докато иранците спазват своите ангажименти, ЕС, разбира се, ще се придържа към споразумението, на което беше архитект", каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и предупреди, че решението на САЩ отново да наложат санкции "няма да остане без последици".

Първата стъпка е одобряване на "блокиращ регламент", който "забранява на компаниите от ЕС да изпълняват екстериториални санкции на САЩ, разрешава на компаниите да си възстановяват по съдебен ред загубите от действията на трети лица, изпълняващи тези санкции, и анулира действието на каквито и да е чуждестранни съдебни решения за изпълнение на санкциите на САЩ на територията на ЕС", заяви Европейската комисия, цитирана от ТАСС.

Според ЕК целта е мярката да влезе в сила, преди да започне действието на първия пакет санкции на САЩ на 6 август.

Еврокомисията също така цели да позволи на Европейската инвестиционна банка да финансира дейности в Иран.
Ето защо днес Европейската комисия започна и процедура, за да позволи на гореспоменатата банка да продължи да поддържа европейските инвестиции в Иран, по-специално за малките и средните предприятия, допълва Франс прес.
Европейският парламент и Съветът имат два месеца, за да кажат дали приемат или се противопоставят на тези мерки.
"Процедурата може да бъде прекратена, ако политическите обстоятелства не оправдават приемането на мерките", отбелязва ЕК.

Блокиращият механизъм беше създаден още през 1996 година, за да бъде заобиколено ембаргото срещу Куба. Но той така й не беше използван, тъй като тогава кризата бе решена политически, допълва Франс прес.
Юнкер съобщи за днешното задействане на механизма на пресконференцията в София в края на срещата на върха на ЕС с лидерите на западните балкански държави, състояла се вчера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай