България получава най-много спрямо това, което внася в ЕС

България получава най-много спрямо това, което внася в ЕС | StandartNews.com

Брюксел. „България е най-големият нетен бенефициент за следващите 7 години, т.е. ние най-много получаваме спрямо това, което внасяме в ЕС. Имаме 16 млрд. евро, моята работа ще е с правителството да сме сигурни, че тези пари се използват до последния цент, до последното левче. И че се използват за да създават повече динамика в икономиката, за създаването на повече работни места". Това заяви пред бТВ зам.-председателят на ЕК с ресор „Бюджет" Кристалина Георгиева.

Под нейно ръководство вече е и европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, която често открива злоупотреби с евросредствата у нас.

Аз работя за това в Европа да има повече растеж, повече работа за хората, по-добро образование, а това значи и по-добър контрол върху използването на парите. Дали е в България или някъде другаде, ние трябва да сме отговорни към нашите данъкоплатци, те финансират проектите, призна Георгиева.

Относно това дали ще може да помогне на родината си да получи и още еворпейски пари: „Надявам се да намерим възможности, да дам добри съвети да се конкурираме и колкото се може повече да печелим".

Тя предпочете да не коментира опитите за саботиране на кандидатурата й от различни политически и медийни кръгове у нас: „Ние сме малка страна, малък елит. Трябва да се държим за ръце, трябва да си помагаме. Аз, да Ви кажа, за тях не мисля, това си е на тяхната съвест. По-скоро искам да кажа едно благодаря на хората, които ме подкрепят, особено на правителството, което издигна моята кандидатура".

На шега Георгиева каза, че сега ще трябва да си смени калкулатора с професионален, защото „на моя обикновения не му се събират всичките нули, които са сега в рамките на бюджета на съюза".

Тя внесе светлина и по любимия на някои медии въпрос с рожденото й име: „От деня, в който съм се родила, се казвам Кристалина. Кръстена съм на баба ми Кръстина. Майка ми и двете ми лели, и трите – покойници, са ми измислили това по-модерно име. С него работя и с него държа високо знамето на страната ми".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай