3000 бежанци лагеруват в Будапеща (ОБЗОР)

3000 бежанци лагеруват в Будапеща (ОБЗОР) | StandartNews.com

Втори ден не ги пускат да заминат, Италия върна граничните проверки с Австрия

Близо 3000 имигранти протестираха за втори пореден ден в Будапеща срещу решението на унгарските власти да не им позволи да се качат на влакове за Германия и други страни от ЕС, предаде Би Би Си. Завчера Унгария затвори най-голямата си международна жп гара за мигранти, които продължават да чакат шанс да отпътуват. Заради безпрецедентната вълна от имигранти Италия вчера върна проверките на границата си с Австрия.

Виена пък залови нов камион с полузадушени бежанци дни след инцидента със загиналите 71 имигранти, за който бяха арестувани няколко българи.
Хилядите бежанци спаха и лагеруват пред гара Келети в Будапеща, чийто главен вход бе пазен от полиция, подпомагана от граждански патрули. Пред самата гара имигрантите скандираха "Свобода" и вдигаха във въздуха сирийски деца, увити в одеяла.

"Ще останем тук, докато успеем да се качим на влак за Германия. Ще продължим да протестираме всеки ден, искаме си правата", заяви сириецът Мохамад, един от протестиращите. Около 600 души, включително жени и деца, предимно от Сирия, Ирак или Афганистан, са се събрали пред гара "Келети", седнали на земята. Около 1200 други бяха вътре, в транзитната зона.

На друга гара в предградията на Будапеща стотина мигранти, пристигнали от център за регистрация на границата със Сърбия, седнаха на перона и отказваха да се качат на влака, който трябваше да ги отведе в центъра за бежанци в Дебрецен. Според полицията групата е поискала разрешение да замине за Германия. Стотици трафиканти с автомобили веднага започнаха да предлагат услугите си след отказа на достъп до влаковете.

Според мигранти за превоз до Австрия цената започва от 1000 евро. Полицията съответно започна хайка за коли и шофьори контрабандисти по пътищата към австрийската граница, което доведе до тежки задръствания. Неколкостотин мигранти пристигнаха в Германия вчера сутрин, повечето натъпкани в пътуващи за Мюнхен влакове. Италия временно възстанови контрола на границата си с Австрия, за да ограничи притока на бежанци, насочили се към Германия.

Властите в Южен Тирол също така казаха, че са се съгласили да приемат за няколко дни 300-400 мигранти, пристигнали в Бавария от Балканите, за да облекчат натиска върху силно натоварените власти в южната германска провинция. В същото време вчера край Виена бе заловен микробус с 24 бежанци, които били на път да се задушат. Арестуван е шофьорът на микробуса - 30-годишен румънец.

Пет деца и седем възрастни пък загинаха в турски води, опитвайки се да достигнат до Гърция. Снимките на детски телца край курорта Бодрум обиколиха интернет пространството и шокираха хиляди. Междувременно близо 4000 бежанци бяха откарани от гръцкия остров Лесбос към пристанище Пирея край Атина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай