100 френски квартала гнезда на джихадисти (ОБЗОР)

100 френски квартала гнезда на джихадисти (ОБЗОР) | StandartNews.com

Брюксел пусна заподозрения Фейсал Шефу заради липса на доказателства

Във Франция има около 100 квартала, подобни на сдобилия се с репутацията на джихадистко свърталище брюкселски "Моленбек". Това заяви френският министър за градовете, младежта и спорта Патрик Канер, цитиран от Франс прес.
Канер бе запитан колко са на брой френските квартали като "Моленбек", откъдето са родом няколко от камикадзетата, извършили терора на 13 ноември в Париж. "Какво е Моленбек? Огромна концентрация на бедност и безработица. Това е мафиотска система със сива икономика, в която комуналните услуги са изчезнали или почти изчезнали", каза Канер. "Знаем, че днес има стотина квартала във Франция, които имат потенциални прилики с това, което е станало в "Моленбек", заяви министърът. "Има обаче и една огромна разлика - ние хващаме бика за рогата в тези квартали", увери той.
Белгийската прокуратура пък освободи единствения досега обвинен за участие в атаките от 22 март, съобщи Би Би Си. Фейсал Шефу бе задържан миналия четвъртък в Брюксел и обвинен в участие в терористична организация и терористични убийства. Днес обаче прокуратурата изненадващо обяви, че го освобождава поради липса на достатъчно доказателства срещу него. Белгия задържа и нови заподозрени за тероризъм в неделя, а днес повдигна обвинения срещу трима от тях.
Онзи ден властите в страната извършиха 13 обиска, съобщи Би Би Си. Новите обвинени са Ясин А., Мохамед Б. и Абубакер О., обясниха от прокуратурата в Брюксел. Всички те са обвинени в принадлежност към терористична група.
Властите в Холандия пък обявиха, че са арестували французин във връзка с предотвратения нов атентат в Париж. 32-годишният мъж бил задържан в Ротердам по искане на местните власти. Смята се, че той работел със задържания миналата седмица французин Реда Крике, за когото бе съобщено, че е в напреднала фаза на подготовка на атентат във Франция.

Броят на жертвите от атентатите в Брюксел се увеличи, след като още четирима от пострадалите починаха в болница. Загиналите вече са 35, без да се броят тримата атентатори камикадзе.

Обама отряза Ердоган за среща

Президентът на Турция Реджеп Ердоган е изправен пред хладно посрещане по време на визита във Вашингтон. Държавният глава на САЩ Барак Обама отказа среща с него по време на предстоящата тези седмица Конференция за ядрена сигурност, което отразява безпокойството около преследването на дисиденти и кюрди в Турция, пише "Уолстрийт Джърнъл". Когато Ердоган посети САЩ преди 3 г., Обама го похвали за започналите мирни преговори с кюрдските сепаратисти и за воденето на Турция към нова ера на икономически просперитет. Сега обаче турският лидер може да очаква много по-различно посрещане. Обама отхвърлил молба на Ердоган да се присъедини към него за откриването на финансирана от Анкара джамия в Мериленд. Американският президент също не планира официална среща с турския си колега, който е важен съюзник в борбата срещу ИД, обявиха американски официални лица пред вестника. Белият дом очаква вицепрезидентът Джо Байдън да се срещне с Ердоган.

Берлин критикува затварянето на Балканския път

Затварянето на т. нар. Балкански маршрут, по който в Германия пристигаха бежанци, се отрази зле на Гърция. Европа не бива да решава проблемите си по такъв начин, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в интервю за медийната група "Функе".

"В Централна Европа пристигат по-малко бежанци, защото са заседнали в Гърция. Там са се формирали бедствени хуманитарни условия", казва Щайнмайер. "Да си решаваме проблемите, вкарвайки обаче в бедствено положение европейските си партньори - не може да действаме в Европа по този начин", посочва германският министър.
По думите му решаването на мигрантската криза предполага защита на външните граници на ЕС, изпълнение на договореното с Анкара и подкрепа за Гърция.

Откриват нов маршрут за трафик на бежанци

Близо 730 души бяха спасени край бреговете на Сицилия, а германски вестник съобщи, че заради затварянето на т.нар. балкански маршрут, трафикантите на хора планират да пренасочат повече мигранти към бреговете на Италия.
Местната брегова охрана и военноморските сили проведоха 6 операции по спасяването на хора, плаващи в гумени лодки. Извадените от водите на Средиземно море мигранти, включително 118 жени и 4 деца, пристигнаха днес в град Поцало.
Според германския "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" трафикантите планират от началото на април да използват траулери и малки товарни кораби за превозването на мигранти до Италия. Начални точки на тези курсове ще бъдат турският курорт Анталия, град Мерсин до сирийската граница и гръцката столица Атина. След като заплатят такса от 3000-5000 евро, мигрантите ще бъдат инструктирани да стоят под палубата, докато корабът достигне международни води.

Терорът не плаши 56% от германците

Мнозинството германци не се страхуват от терористични атаки въпреки последните събития в съседна Белгия. Въпреки това над половина от анкетираните отговарят, че очакват нападение в страната тази година, сочи проучване на в. "Билд", цитирано от ДПА. Изследването на таблоида сочи, че 56% от запитаните над 500 души казват, че не се страхуват от терористични атаки, а останалите 42% са на обратното мнение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай