Българи в Одеса на бунт срещу мобилизацията

Българи в Одеса на бунт срещу мобилизацията | StandartNews.com

"Десен сектор" обучава 16-годишни, праща ги на бой в Донбас

Около 500 бесарабски българи от село Кулевча в Одеска област се вдигнаха на бунт срещу насилствената им мобилизация от киевските власти. Те влязоха в остра конфронтация и прогониха изпратените от Киев военни мобилизационни разчети, съобщиха за БГНЕС от местната общност. Българите от Кулевча са качили и клип в интернет от острата разправа с украинския офицер, призоваващ в центъра на селото годните за военна служба в армията.
"На бандеровците не е достатъчен геноцидът срещу нашия народ за последните 25 години. Не им стигат и политически убийства на българите.

Никога няма да забравим нашите герои Милев и Николов, изгорени в Одеса. Днес дойдоха да мобилизират българите на война срещу Донбас. Хората излязоха на митинг и не му позволиха да прочете заповедта", пише в мрежата бесарабският българин Пьотр Рибаков. Той споделя, че хората в селото говорят помежду си на български, а с офицера от украинската армия - на руски. "Да не допуснем моите братя да загинат за чужди интереси! Нека Порошенко заедно с Турчинов и Яценюк да вземат пушките и да отиват на война! Моля, пишете обръщения към българско правителство и организирайте митинги в България в наша подкрепа", призовава още Рибаков.

Украинските медии пък твърдят, че "Десен сектор" подготвя батальон от 16-годишни момчета, които да изпрати на огневата линия в Донбас. Официален Киев не взима мерки, защото обявената от президента Петро Порошенко мобилизация протича слабо.

Лавров: Украйна трябва да остане неутрална

Украйна трябва да запази неутралитета си, за да се избегне по-нататъшно разделение в страната, посочва руският министър на външните работи Сергей Лавров в статия под заглавие "Приоритетите на Русия в Европа и света", публикувана в сръбското сп. "Хоризонт". Дипломат номер 1 на Русия добавя, че Москва ще продължи "да оказва всестранно съдействие, за да се създаде благоприятен климат за решаване на стоящите пред украинския народ мащабни проблеми".

Украйна има нужда от спешна финансова помощ от ЕС в размер поне на 15 млрд. долара, за да се осигури оцеляването на страната и стимулиране на частните инвестиции. Това пък посочват инвеститорът Джордж Сорос и френският философ и публицист Бернар-Анри Леви в статия в "Ню Йорк Таймс".

Кремъл с 60 мерки срещу кризата

Руското правителство представи антикризисен план с 60 мерки, чиято приблизителна стойност е 2,332 трилиона рубли, но част от разходите още не е пресметната, предаде ТАСС. Целта е да се гарантира устойчивост на икономиката и социална стабилност през 2015 г. Планът предвижда 7 ключови насоки за изпълнение на мерките в борбата срещу кризата. Правителството също така предложи планираните разходи да бъдат намалени с 10% тази година и с 5% през следващите две години по всички пера с изключение на отбраната и социалните грижи. Публикуваният на сайта на руската изпълнителна власт антикризисен план в подкрепа на икономиката включва близо 3,7 млрд. долара в подкрепа на руските банки и 700 млн. долара земеделски субсидии, уточнява АП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай