Българи със safetycheck: Добре сме

Българи със safetycheck: Добре сме | StandartNews.com

Всички българи, които познавам са добре. Следим непрекъснато информацията, която подават белгийските власти. Целият градски транспорт е спрян, а центърът на града е блокиран. Това заяви пред Стандарт Нюз Йозджан Ахмед, който живее в Брюксел. Очаквано, стотици наши сънародници използваха специалното приложение във Фейсбук safetycheck, за да се обозначат, че са вън от опасност.

Атентатите в Брюксел стават в Страстната седмица. Тъй като католиците ще посрещнат Великден тази неделя на 27ми март, повечето от учрежденията и компаниите в белгийската столица са предвидили кратки ваканции за своите служители. "Университетите и училищата също трябваше да се в празничен режим в края на тази седмица", коментираха още българи в Брюксел.

По думите на сънародника ни нормално е в града в близките месеци нивото на терористична опасност ще остане повишена до максимална степен.

„Около мен в момента обстановката е спокойна, аз живея в квартала „Скарбек", обясни Ахмед, който учи "Бизнес-мениджмънт", в Брюксел.

„Мобилните оператори работят, но е много трудно да се свържеш с някого по телефона, затова използвам социалните мрежи", разказва още студентът

„След атентатите в Париж нивото на терористична опасност беше повишено до максимална степен, но в крайна сметка малко след това всичко се успокои. Но сега след акцията през изминалата седмица и след днешните атентати, Брюксел ще се превърне в призрачен град", категоричен е Ахмед. „Надявам се след това нещата да започнат малко по малко да се нормализират и хората да се успокоят", казва още той.

Припомняме, че тази сутрин два взрива на летището "Завентем" край Брюксел отнеха живота на 30 души, като тежко ранените до момента са 35. Все още броят на пострадалите не може да бъде уточнен със сигурност, но правителството в Брюксел официално потвърди, че има повече от 10 загинали. 

Час след експлозията на летището избухна бомба в метрото. Експлозия прогърмя на метростанция "Маалбек". За момента се съобщава за най-малко 10 загинали. Метростанция "Маалбек" се намира в близост до европейските институции в Брюксел. Съобщава се също така за още една експлозия на метростанция "Шуман", където се намира сградата на Европейската комисия. В момента работата на метрото в целия град е спряна, а нивото на тревога е увеличено до най-високата четвърта степен. Правителството в Брюксел официално обяви, че случилите се трагични инциденти са терористични атентати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай