Жена спечели най-престижната награда за математика

Жена спечели най-престижната награда за математика | StandartNews.com

Сеул. Мариям Мирзахани стана първата жена носител на най-престижната математическа награда "Фийлдс" (Fields Medal), която се равнява на Нобеловите награди в другите науки. Отличието за нея и още трима победители бе обявено на Международния конгрес на математиците в Сеул, Южна Корея. 

Математичката е родена и израснала в Техеран, столицата на Иран, завършила е Харвард и преподава в Станфордския университет в Калифорния. "Това е голяма чест. Ще се радвам това да окуражи младите жени учени и математици", каза проф. Мирзахани. "Сигурна съм, че още много жени ще печелят такива награди в идните години", допълни тя. Отличието й беше връчено от първата жена президент на Южна Корея Пак Кън Хе. 

Медалът "Фийлдс" се връчва на всеки 4 години, чесно на повече от един носители, които са на възраст до 40 години. Тъй като няма Нобелова награда за математика, това отличие се смята за най-престижното в световен мащаб за учените в тази област. 

"Наградата се дава на проф. Мирзахани за нейният извисен и силно оригинален принос в областите на геометрията и динамичните системи, в частност в разбирането на симетрията на кривите повърхности, каквито са сферите", пише abc.net.au. Въпреки, че работата й е главно теоретична, тя има приложение във физиката и квантовата полева теория, както и в изучаването на първичните числа и криптографията. 

Другите трима лауреати са Артюр Авила от Франция, Манджул Бхаргава от университета "Принстън" в Ню Джърси и Мартин Ерер от университета в Уоруик, Великобритания. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай