Сингапур - приказката за "азиатския тигър"

Сингапур - приказката за "азиатския тигър" | StandartNews.com

Вдигат заплатите на чиновниците и вкарват в затвора корумпираните
Ли Куан Ю премахва лицензите за бизнеса и въвежда обучение на английски

Днес Сингапур се прости с починалия на 91-годишна възраст баща на икономическото чудо на един от "азиатските тигри" - Ли Куан Ю. Той беше лидер на страната в продължение на 31 години. През този период Сингапур, "Градът на лъвовете", като сочи етимологията на названието му, се превърна от изостанал пристанищен град в една от най-развитите и благоденстващи държави не само в Азия, но и в света. Бившата островна колония на Великобритания и част от съседната Малайзия постигна изключителния си всестранен напредък въпреки малкото население, ограничена територия и липса на природни ресурси.

Мнозина политици и икономисти казват, че Сингапур е като фантастична приказка - високотехнологична държава, финансов и производствен център и социално общество, което вече живее в XXII век. Положилият основите на тази приказка Ли Куан Ю започва реформите си с покана към чуждестранните компании до дойдат в Сингапур. Напредък без инвестиции няма, съзнавал мъдрият азиатец и затова той правел възможното и невъзможното за привличането на капитали в малката държавица с малко население, състоящо се от китайци и други по-малки азиатски етноси. Целта на привличането на инвестиции била преди всичко да се превърне Сингапур във финансов, търговски и промишлен център на Югоизточна Азия. И резултатът на тези усилия дошъл след време. Американски транснационални корпорации се включили в създаването на високотехнологичната промишленост на Сингапур. Така малката азиатска изоставена държавица се превърнала в страна с високотехнологична промишленост и станала голям производител на електроника.

Когато Сингапур получил независимост през 1965 г., страната била потънала в депресия, която впрочем Ли смятал, че е част от азиатския начин на живот. Той започнал борбата с това обществено зло с опростяване на правилата за приемане на решения и премахване на двусмислиците и "вратичките" в законите. Въвел кратки и ясни изисквания и дори отишъл още по-далече, като премахнал изискванията за получаване на разрешения и за лицензиране. С железен юмрук била смачкана организираната престъпност. Увеличени били заплатите на съдиите и другите отговорни държавни служители, за да не се поддават на изкушението на рушвета. Така държавните служители се изравнили по трудовите си възнаграждения с топмениджърите. Успоредно с това обаче бил създаден и независим орган за борба с корупцията във висшите ешелони на властта. Редица министри и висши чиновници, които били замесени в корупционни схеми, били осъдени и вкарани в затвора, някои от тях с доживотни присъди. По дела за корупция били разселвани дори роднини на лидера Ли.

Властта в Сингапур разбирала голямото значение на образованието и затова провела десетгодишна образователна реформа, в която основното било да се стандартизират учебните програми във всички школи на различните етноси. Въведен бил задължителен английски език за учениците, а в университетите преподаването било на английски.

Летището "Чанги" е най-доброто в света

Сред многото постижения и забележителности на Сингапур е летището "Чанги". Класацията на консултантската компания Skytrax показва общо три пъти, включително и през 2014 г., че сингапурският аеропорт е бил начело на списъка на най-добрите летища в света. "Чанги" се отличава с високо ниво на обслужване, спазване на стандартите за качество и удобствата, които предлага на клиентите си, казва Едуард Плейстед, генерален директор на Skytrax. Освен стандартните услуги летище "Чанги" предлага басейн, киносалон и собствена градина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай