Северна Корея изстреля ракета с далечен обсег

Северна Корея изстреля ракета с далечен обсег | StandartNews.com

Северна Корея изстреля ракета с далечен обсег от полигона Сохе в северозападната част на страната. Това съобщи правителството на Япония.

Първата степен на ракетата е паднала в Жълто море край западното крайбрежие на страната, сочи информация на Министерството на отбраната на Южна Корея, цитирана от БГНЕС.

Опитът е извършен по нареждане на лидера Ким Чен Ун.

Траекторията на ракетата най-вероятно ще мине недалеч от японския архипелаг Сакишима. Втората степен на ракетата трябва да падне край бреговете на Филипините в Тихия океан.

От КНДР се похвалиха, че успешно е изведен сателит в околоземна орбита с ракета, което обаче се възприема като опит за създаване на ракета с голям обсег, способна да стигне територията на САЩ.

КНДР трябва незабавно да прекрати провокациите и да спазва международните си задължения. Това заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун по повод изстрелването на ракетата. И изтъкна, че това е нарушаване на резолюция на Съвета за сигурност на организацията.

„Жалко е, че КНДР извърши изстрелване с използване на балистична технология в нарушение на съответстващите резолюции на Съвета за сигурност на ООН, независимо от призивите на международната общност да не го прави", пише в изявлението на пресслужбата на организацията.

Генералният секретар повтаря призива си към КНДР да спре с провокациите и да се върне към спазването на своите международни задължения", гласи още съобщението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай