15:40 ч.

25.10.17

2 мин.

0

1

0

Преизбраха Си Цзинпин за генерален секретар на ЦК на ККП

от редактор |

Преизбраха Си Цзинпин за генерален секретар на ЦК на ККП

Президентът Си Дзинпин си осигури втори 5-годишен мандат начело на Китайската комунистическа партия (ККП), с което затвърди статуса си на един от най-влиятелните лидери в страната от десетилетия, съобщи ТАСС. На първия си пленум новоизбраният ЦК на ККП реши той да оглави Постоянния комитет на Политбюро. Премиерът Ли Къцян също запази мястото си в комитета, в който влизат петима нови членове. Си бе избран и за председател на Военния съвет на ЦК.


Преизбирането му идва, след като онзи ден той стана първият жив китайски лидер от Мао Дзедун насам, чиято политическа теория беше включена в устава на ККП. Според анализатори не е изключено това да отвори пътя пред 64-годишния Си към продължаване на управлението му и след дадения му вчера нов петгодишен мандат.


По време на пресконференция след преизбирането си президентът заяви, че в идните години Китай ще продължи да води активна политика по стимулирането на икономическото развитие в страната и целия свят. "Ще действаме в съответствие с новата визия за идеите за развитие, ще се стремим към устойчив и стабилен икономически ръст в интерес на китайския народ и целия свят", каза той. С преизбирането му завършва конгреса на партията, по време на който той получи мандат за изпълнение на амбициозните си планове да превърне Китай в световна суперсила с първокласна армия до средата на века.


Премиерът Ли Къцян също запази поста си в седемчленния Постоянен комитет. Петима други замениха членовете, които са достигнали до неофициалната възраст за пенсиониране от 68 г. Всички те са на над 60-годишна възраст, което означава, че не се очаква да наследят Си на следващия конгрес на партията през 2022 г. Самият Си е избран в комитета през 2007 г., когато е на 54-годишна възраст. Пет години по-късно той наследява на поста предишния президент и лидер на компартията Ху Дзинтао.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

123 · 09:06 · 15.11.2017
Това новина ли е? Някой да е очаквал, че няма да го преизберат?
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент