Китай не допуска западни ценности в образованието

Китай не допуска западни ценности в образованието | StandartNews.com

Пекин. Университетите трябва да поддържат политически интегритет и образованието трябва строго да се придържа към комунистическата идеология. Тази теза заяви китайският министър на образованието Юан Гуейжен на образователен форум, цитиран от агенция "Синхуа". По думите на министъра критиките към лидерите и политическата система на Китай нямат място в класната стая. 

„Не трябва да позволяваме в нашите аудитории да влизат материали, които разпространяват западните ценности", каза Юан Гуейжен.

По думите му преподавателите трябва да се уверят, че образователните материали не критикуват партийното ръководство или социалистическата система. Освен това преподавателите не трябва да се оплакват, да дават израз на лични недоволства или да предават негативни емоции на своите студенти.

Изказването на министъра идва на фона на нарастващи призиви за политическа праволинейност при ръководството на Си Дзинпин, отбелязва ВВС. Изтекъл през 2013 г. вътрешнопартиен документ предупреждава срещу западни ценности като конституционализъм, уважение към гражданското общество и медийните свободи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай