За пръв път Куба може да гласува срещу режима на Кастро

За пръв път Куба може да гласува срещу режима на Кастро | StandartNews.com

За първи път гражданите на Куба ще могат да гласуват за противници на режима на братята Кастро, предаде Франс прес. На днешния вот за общински съвети се явяват двама опозиционни кандидати - 65-годишният адвокат и журналист на свободна практика Илдебрандо Хавиано и 26-годишният специалист по информационни технологии, член на забранената политическа партия "Независима и демократична Куба" Юниел Лопез. Избирането на който и да е от двама би било прецедент в южноамериканската държава.

Общо кандидатите са над 27 000 за 12 хил. места в общинските съвети. Те ще бъде избрани с вдигане на ръка на срещи на кварталите. Право на глас в Куба имат над 8 милиона души при население от общо 11,1 милиона.

"Трябва да се възползваме от момента. Никой от правителството не очакваше да бъдем номинрани, а още по-малко, че ще бъдем кандидати", каза Хавиано. "Някои хора казват, че има страх сред кубинците. Аз казвам, че хората вече не се страхуват", допълни и Лопез.

Общинските съвети номинират и половината и кандидатите за представители в местните парламенти, които пък от своя страна номинират половината от кандидатите за националния парламент, който избира Държавен съвет, от когото зависи избора на президент.

Раул Кастро поема властта от своя брат Фидел през 2006 г., когато той е приет в болница за операция. След избирането му за президент през 2008 г. Раул Кастро обявява, че в страната ще бъде проведена административна реформа, целяща извършване на съкращения в държавните структури.

През март 2008 г. в страната са „предприети стъпки за отмяната на излишните забрани, които носят повече вреда, отколкото полза", както добавя новият президент. Няколко седмици по-късно на кубинците е разрешено да закупуват и използват мобилни телефони, отменя се съществуващата забрана да се закупуват компютри, телевизори и видео.

През декември м.г. Кастро и президентът на САЩ Барак Обама обявиха, че ще работят за нормализиране на отношенията между двете страни. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай