САЩ: Путин е корумпиран

САЩ: Путин е корумпиран  | StandartNews.com

Финансовото министерство на САЩ определи руския президент Владимир Путин за корумпиран. От институцията са разговаряли с разследващ екип на BBC. Американското правителство вече наложи санкции част от помощниците на държавния глава, но сега за първи път директно обвинява в злоупотреби и самия Путин.

Говорителят на президента пък заявил пред BBC, че "нито един от тези въпроси не заслужават отговори, тъй като са пълна измислица".

Миналата седмица във Великобритания бе обявено, че най-вероятно Путин е одобрил убийството на бившия шпионин Александър Литвиненко през 2006 година.

Адам Сзубин, който отговаря за санкциите налагани от финансовото министерство на САЩ, заяви за предаването на BBC - Panorama, че руският президент е корумпиран, а американското правителство знае това от "много, много години".

Сзубин не пожела да коментира секретен доклад на ЦРУ от 2007 г., според който състоянието на руския президент се изчислява на $ 40 млрд., но все пак заяви, че Путин трупа тайно богатство.

"Той уж взима държавна заплата, която възлиза на около $ 110 000 годишно, но това не отговаря на благосъстоянието на този човек. Путин трупа състояние през последните години, като знае добре как да го скрие", каза още Сзубин.

От BBC са разговаряли с други свои руски източници относно богатството на Путин. Според един от тях държавният глава е получил подарък от Роман Абрамович - яхта на стойност 35 милиона долара. Плавателният съд е дълъг 57 метра. Трансферът на яхтата е станал през офшорна компания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай