САЩ подслушвали Ширак, Саркози и Оланд (ОБЗОР)

САЩ подслушвали Ширак, Саркози и Оланд (ОБЗОР) | StandartNews.com

Шпионски скандал създаде напрежение между Париж и Вашингтон. Публикуван нов документ на "Уикилийкс" разкрива, че през периода 2006-2012 г. САЩ са подслушвали бившите френски президенти Жак Ширак и Никола Саркози, както и сегашния президент Франсоа Оланд.

Френски медии посочват, че документите съдържат пет доклада от американската Агенция по национална сигурност, основаващи се на прихванати комуникации. Последният документ е от 22 май 2012 г. Той разкрива, че Оланд е "одобрил тайна среща в Париж за обсъждане на кризата в еврозоната и евентуалните последици от излизане на Гърция от нея". Оланд определил усилията на германския канцлер Ангела Меркел за изход от кризата в Гърция като "чисто шоу", предаде РИА Новости. Друг документ от 2008 г. е озаглавен "Саркози вижда себе си като единствения, който може да се справи със световната финансова криза". Записите били предназначени за американската "разузнавателна общност", пише "Либерасион", позовавайки се на информацията, получена от "Уикилийкс".

Заради скандалните разкрития Франсоа Оланд свика Съвета за сигурност на Франция. Говорител на френското правителство осъди шпионирането като недопустимо срещу съюзници.

Междувременно американският посланик във Франция бе извикан във френското министерство на външните работи. А координаторът на френското разузнаване Дидие льо Бре спешно замина за САЩ. Късно вчера френският президент Франсоа Оланд е разговарял с американския президент Барак Обама, който му е обещал, че САЩ ще преустановят "практиките, смятани в миналото за неприемливи".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай