Мирният план на САЩ и Русия за Сирия под въпрос

Мирният план на САЩ и Русия за Сирия под въпрос | StandartNews.com

Американски въздушни удари срещу сирийската правителствена армия изостриха напрежението между САЩ и Русия и поставиха под въпрос мирния план на двете страни за Сирия.

Съветът за сигурност на ООН се събра извънредно по инициатива на Русия, след като при американски въздушен удар в Сирия бяха убити над 60 войници от правителствените сили, съобщават световните агенции. От Вашингтон твърдят, че поради грешка техни самолети са открили огън по укрепление в Дейр аз Зур и на практика са помогнали на ИДИЛ да напредне в региона.

„Ударите на американските военновъздушни сили по сирийската армия навеждат на извода, че Белият дом защитава "Ислямска държава", заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

САЩ реагираха остро по време на провелата се по-късно среща при закрити врата. "Дори по стандартите на Русия тазвечершният номер - номер, изпълнен с четене на морал и самоизтъкване - е уникално циничен и лицемерен", заяви постоянният представител на страната в ООН Саманта Пауър.

Тя заяви, че Русия не е свиквала извънредни срещи за Сирия, докато сирийският режим е атакувал опозиционните сили и е пречил на хуманитарната помощ да достига обсадени райони. Според нея „това е отвличане на вниманието от случващото се на терена в Сирия".

Руският постоянен представител Виталий Чуркин напусна заседанието в знак на протест, съобщава bTV. Той отбеляза, че авиоударът е поставил "доста голяма въпросителна" върху бъдещето на уреденото с посредничеството на САЩ и Русия спиране на огъня в Сирия.

Междувременно, сирийската държавна информационна агенция САНА предаде, че правителствените сили са успели да си възвърнат загубените при американската атака позиции в обсадения от джихадистите град.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай