Хилари с пневмония, отменя събитие

Хилари с пневмония, отменя събитие | StandartNews.com

Диагнозата й била поставена още в петък, твърди личният и лекар

Кандидатът на демократите за президент на САЩ Хилъри Клинтън отмени пътуване до Калифорния в рамките на предизборната си кампания, тъй като е диагностицирана с пневмония, съобщи представител на щаба й, цитиран от "Ройтерс". Бившият държавен секретар трябваше да остане 2 дни в южния щат за среща със спонсори и за да държи реч за икономическата си програма.

Притесненията относно здравословното състояние на Клинтън се появиха онзи ден, след като й прилоша по време на възпоменателна церемония в Ню Йорк памет на жертвите от 11 септември. Видеото, заснето по време на службата пред Световния търговски център, разкрива как кандидат-президентът почти колабира в ръцете на един от охранителите си. Личният лекап на Клинтън – д-р Лиза Бардак, обясни, че в петък кандидатът за президент била диагностицирана с пневмония и са й изписани антибиотици, но в неделя й станало лошо от жегата. Според Бардак бившата първа дама "се възстановява добре", съобщава Би Би Си. От щаба на кандидата на демократите пък побързаха да обвинят медиите, че прекалено много раздухвали случката.

В. "Вашингтон Поуст" коментира, че инцидентът в неделя ще изкара от периферията и конспиративните страници в интернет темата за това дали здравето на г-жа Клинтън й позволява да поеме управлението на САЩ, ако победи на изборите след по-малко от 60 дни. Конкурентът й от Републиканската партия Доналд Тръмп поставя вече близо 10 месеца под въпрос здравословното състояние на бившата първа дама на САЩ. Според него тя няма сила и издръжливост за президент, изтощена е и спи твърде много. За нейните 68 г. Клинтън е е смятана за съвсем здрава и през последните 20 години е известно само за два инцидента – тромб на единия крак през 1996 г. и удар през декември 2012 г. с последвал болничен престой заради мозъчен кръвоизлив. Според съпруга й и бивш президент Бил Клинтън възстановяването й отнело половин година.

В събота британският в. "Експрес" написа, че на г-жа Клинтън й остава само година живот заради влошеното й здравословно състояние. Повод за това твърдение е фактът, че в последните месеци тя имала няколко частични припадъка. Те са следствие от мозъчното сътресение през 2012 г. Тогава тя не успяла да се възстанови напълно от сериозния кръвен съсирек. "Хилари участва в кампанията, знаейки, че ще умре. Пациентите, диагностицирани със съдова деменция, получават прогноза 3-5 години живот", казва американски професор по медицина пред вестника. По думите му са очевидни проблемите на Клинтън с двигателния апарат и вербалната комуникация. "Съдовата деменция е изключително опасно заболяване, защото атакува частта от мозъка, която контролира много от примитивните функции на тялото ни", обяснява професорът.

Сандърс и Байдън са варианти да я сменят

Седмици наред твърденията на лагера на Доналд Тръмп за здравословното състояние на Хилари Клинтън бяха отхвърляни от демократите като "теории на конспирациите". Съобщението, че бившата първа дама на САЩ страда от пневмония обаче, драматично променя този наратив, пише британският в. "Телеграф". Макар лекарите да твърдат, че г-жа Клинтън се възстановяво успешно, случаят предизвика тревоги покрай това защо щабът на демократите не е оповестил състоянието на своя кандидат по-рано, след като диагнозата е била поставена още в петък.

Отмяната на кампанията в Калифорния и упоритите опити да се представи инцидентът с Клинтън по време на честванията на годишнината от 11 септември в позитивна светлина повдигат сериозния въпрос какво би се случило, ако тя се оттегли от президентската надпревара по здравословни причини, посочва вестникът. Бившият държавен секретар може да бъде заменена като номинация, само ако самата тя реши да се откаже - нещо, за което към този момент няма индикации. Въпреки това журналистът Дейвид Шустър цитира източник от Демократическата партия, който потвърждава, че демократите са навлезли в "неизследвана политическа територия". Източникът твърди, че партията може да свика извънредна среща за обсъждане на евентуален заместник, но подобна нужда би възникнала, само ако Клинтън сама реши да се оттегли. "Можем да правим предложения, да лобираме, да спорим, но стаутът на Клинтън зависи само от нея", допълва източникът.
Ако обаче тя реши да се откаже, възможни варианти са санаторът от Върмънт Бърни Сандърс и вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън. Според правилата на Демократическата партия, националният комитет отговаря за заместващата номинация. Официалните политически лица ще гласуват и който събере мнозинство, той ще бъде новият кандидат. Няма да има специално отношение към Тим Кейн, настоящия кандидат за вицепрезидент, или към Бърни Сандърс, който бе най-големият съперник на Клинтън за номинацията. Ако бъде избран някой друг освен Кейн, той ще запази статута си на вицепрезидент.

Тайната операция на Гроувър Кливланд

Повечето президенти на САЩ и кандидат-президенти не са разпространявали публично медицинските си досиета, сочи историята. Поради това американците не са се и досещали, че някои от лидерите на страната са имали сериозни здравословни проблеми, посочва Би Би Си.

През 1893 г. президентът Глоувър Кливланд открива бучка в устата си, която се оказва, че е раково образувание. Притеснен, че такава новина би паникьосала страната, той взима тайно на яхтата на свой приятел хирург и медицински екип и отплава за четири дни. Официалното обяснение е, че президентът заминава на малко пътешествие. На яхтата хирургът отстранява тумора, заедно с 5 от зъбите на президента и голяма част от челюстната кост, която заменя с протеза. Друго важно постижение на хирурга, че изважда тумора през устата на президента, като по този начин запазва прочутия мустак на Кливланд. Операцията остава тайна чак до смъртта на президента.

Удроу Уилсън получава няколко удара в годините, преди да бъде избран за президент, но това не става публично достояние. Друг удар, когато вече е в Белия дом, през 1919 г., пък се замаскирва под тривиалното обяснение "кратко боледуване". Съпругата му Едит Уилсън, поема функциите му за известно време. "Не знам защо вие, мъжете, вдигате такъв голям шум за това. Нямах никакъв проблем да управлявам страната, когато Уди бе болен", казва тя по-късно.

Може би най-голяма заблуда в историята на САЩ е по времето на четвъртия мандат на Франклин Д. Рузвелт през 1994 г. Той е в инвалидна количка и е известно, че е прекарал полиомелит. Американците обаче не знаят, че президентът също така е бил диагностициран с конгестивна сърдечна недостатъчност, високо кръвно налягане, остър бронхит и белодробо заболяване. Лекарите публикуват съобщение, в което казват, че Рузвелт е в прекрасно здраве, но той умира няколко месеца след началото на мандата.

Джон Ф. Кенеди използва по много добър начин имиджа си на млад и жизнен мъж и през 1963 г. става най-младият президент на САЩ, едва на 43 г. Но документалните филми, на които се вижда как Джей Ей Кей енергично играе футбол, прикриват няколко здравословни проблема. Сред тях са тежка, хронична болка в гърба и Болестта на Адисон - животозастрашаващ проблем с надбъбречната жлеза, който налага всекидневното й лечение със стероиди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай