Чиновник разкри данните на Обама и Путин

Чиновник разкри данните на Обама и Путин | StandartNews.com

От австралийските имиграционни изтекоха имена и рождени дати на световни лидери

Лични данни на световни лидери, участвали в последната среща на Г20 в Австралия, бяха разкрити случайно от Австралийската имиграционна агенция, съобщи вестник "Гардиън".

Сред лидерите, чиито данни изтекоха, са президентът на САЩ Барак Обама, руският държавен глава Владимир Путин, германският канцлер Ангела Меркел, китайският президент Си Дзинпин, индийският премиер Нарендра Моди, японският премиер Шиндзо Абе, британският премиер Дейвид Камерън. Те участваха на срещата в Брисбейн през ноември 2014 г. Служител от агенцията по невнимание е изпратил имената на лидерите, паспортни номера, датата на раждането им, длъжността, гражданството, номера на визата им за Австралия, на местния организационен комитет на Азиатската купа по футбол, която се състоя в Австралия през януари на настоящата година.

Допуснат е и втори гаф. Агенцията не e счела за необходимо да информира лидерите за допуснатата грешка.
Великобритания, Германия и Франция и други страни имат закони, според които трябва да бъдат уведомявани засегнатите лица при разкриване на такава лична информация. Гафът е станал на 7 ноември 2014 г. Информацията е разкрита според австралийски закони, които позволяват достъп до информация. Разгласени са лични данни на участвалите в срещата на Г-20 в Брисбейн 31 лидери.

Републиканците смятат Барак за по-опасен от Асад

Една трета от републиканците са на мнение, че президентът Барак Обама представлява непосредствена заплаха за САЩ, сочи изследване на Ipsos. Това го поставя пред руския президент Владимир Путин и сирийския Башар Асад.

Изследването на 2809 американци измерва доколко те разглеждат определени държави, организации и личности като заплаха за САЩ, като те биват класирани по скала от 1 до 5. Според допитването 34% от републиканците разглеждат Обама като непосредствена заплаха - повече от Путин и Асад, които получават 25% и 23%. В анкетата участват по равно гласоподаватели на двете големи американски партии. 27% от републиканците разглеждат Демократическата партия като непосредствена заплаха за САЩ, а 22% от демократите смятат същото за републиканците. Бойците от "Ислямска държава" са непосредствена опасност според 58% от отговорилите, а "Ал Кайда" - според 43%.

В същото време Обама направи запомнящо се завръщане във Вашингтон след уикенд във Флорида, където игра голф. На стълбите на "Еър Форс 1" той се спъна и за малко да падне, но успя да се хване за перилата и изтича до долу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай