Американците похарчили $12,1 млрд. в Черния петък

Американците похарчили $12,1 млрд. в Черния петък | StandartNews.com

Сумата е с 1,5% по-малко спрямо миналата година, онлайн покупките бележат ръст

12,1 млрд. долара са похарчили в магазините американците по време на Деня на благодарността и Черния петък след него. Това съобщи анализаторската компания RetailNext, цитирана от Reuters. Сумата е обаче с 1,5% по-малко спрямо миналата година.

Компания ShopperTrak също регистрира спад. Средно всеки потребител е похарчил с 1,4% по-малко от миналата година. Според анализаторите не става дума за проблем в икономиката, а за първи признаци на намаляващата значимост на Черния петък в търговията. Дълги години денят на големите намаления се смяташе за начало на коледното пазаруване. Постепенно обаче все повече търговци започват да предлагат намаленията си по-рано в опит да привличат клиенти. Затова и двете анализаторски компании смятат, че резултатите от тазгодишния Черен петък са много добри въпреки спада и задават обещаващ тон за останалите седмици на годината.

В данните не влизат резултатите на онлайн магазините. Те са отделни и според компания Adobe Digital Index възлизат на 4,47 млрд. долара. Това е скок с 18% спрямо миналата година, което е над очакваното от анализаторите. Най-добре са се представили класическите магазини, които имат и онлайн версия. Те са отчели по-големи продажби от търговците, които предлагат стоки само онлайн. Средната отстъпка е била 24% на артикул.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай