Сечта във ФИФА застигна и Платини

Сечта във ФИФА застигна и Платини | StandartNews.com

ФИФА отстрани за три месеца още двама могъщи босове след президента Сеп Блатер. Замразени за по три месеца са още зам. шефът на организацията и шеф на УЕФА Мишел Платини, както пи генералният секретар Жером Валке. В същото време бившият вицепрезидент на ФИФА Чунг Монг-йоон беше отстранен за 6 години и глобен 100 000 швейцарски фарнка.

Наказанията са наложени от Етичната комисия на световната футболна централа. Всички цитирани за разследвани за корупционни практики. Мерките означават, че в цитираните срокове Блатер, Платини и Валке не могат да се занимават с футбол.

Етичната комисия към ФИФА започна разследване срещу Блатер, след като швейцарските власти отвориха криминална процедура срещу 79-годишния Сеп. Той е обвинен в подписване на контракт, който ощетява ФИФА и "неправомерно плащане" на Платини. ФИФА също така нищи защо босът на УЕФА е получил въпросния превод от 2 милиона евро. Той е направен цели 9 години, след като Платини е консултирал ФИФА и лично Блатер.

Валке пък е под прицела на публикации, че се е облажвал сериозно покрай продажбата на билети за световни първенства. По-рано тази година САЩ обявиха, че са разкрили група от 14 души във ФИФА и техни познати, които са прибирали подкупи или са рекетирали организатори на шампионати. Швейцария стартира веднага разследване за първенствата през 2018 и 2022 година (Русия и Катар). Само два дни по-късно Блатер показа мускули, като спечели за пети път изборите за шеф на ФИФА. На 29 май Сеп триумфира, а на 2 юни обяви решението си да сдаде поста заради обвиненията в корупция. Извънредният конгрес на ФИФА е на 26 февруари, като Платини минаваше за фаворит. Но явно не си е направил добре сметката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай