Празник в Брюксел, Белгия мечтае за финала

Празник в Брюксел, Белгия мечтае за финала | StandartNews.com

Три месеца след атентатите

Градът, който "си ляга в 9 вечерта", изживя нашето американско лято

Белгия купонясва! Първо футболните национали се забавляваха в осминафиналния мач с Унгария, след това дойде ред и на футболните привърженици. Столицата, известна със своя административен ритъм на живот и с това, че "си ляга да спи в 9 часа вечерта", се промени тотално за една вечер. След последния сигнал на ст. "Мюнисипал" в Тулуза градът заприлича на София през лятото на 1994 г. Само 3 месеца след атентатите на летище "Завентем" Брюксел дочака своята вечер на щастието и показа красивото си лице. Улиците и баровете в града бяха претъпкани със скандиращи, а "стъргалото" пред Борсата отново се изпълни с млади хора, този път празнуващи футболния успех с "влакче" и с викове "Еден, Еден, Еден Азар!". Радостни фенове имаше и в метрото - там, където през март проехтяха взривове, млади хора танцуваха, без да изпитват страх от нищо.

"Изключителен" беше заглавието на първата страница на местния "Ла Либр Белжик", на фона на ликуващия Еден Азар - безспорния герой на мача. Авторитетното издание в страната посвети лицето си на футбола, което е рядко явление."Еден Азар озари този мач с гол и решаваща асистенция", е допълнителният комплимент, който изданието направи на героя на първата страница. А вътре допълни впечатленията от победата: "Фестивал, демонстрация, наслада. Азар качи Белгия в рая. Разбира се, няма да е справедливо да подминем другите 13 "дяволи", взели участие в рецитала срещу Унгария, но капитанът игра на такова ниво, че неизменно трябва да бъде причислен към най-добрите в света." Ръкоплясканията, включително от страна на унгарските фенове, дават точна преценка за впечатленията от играта на Белгия, а също подчертава амбициите на отбора да продължат участието си до края на турнира. С диригент от такъв калибър, като Азар, Белгия се превръща във фаворит, допълва "Ла Либр Белжик".

Азар основателно беше облят от светлините на прожекторите. Халфът на практика реши крайния изход при резултат 1:0, който се запази чак до 78-ата минута и изнерви белгийците. Тогава Азар се изстреля по левия фланг и поднесе топката на Мики Батшуай, а 2 минути по-късно сам проби и с тежък удар окончателно сломи унгарците.

А рязко повишените амбиции в страната са напълно основателни. Червените дяволи са в лесен наглед поток, който лесно може ди ги изстреля до финала. На тях им предстои четвъртфинален сблъсък с Уелс, а след това полуфинал с победителя от мача Полша - Португалия. Все отбори, които изглеждат преодолими за белгийските запалянковци. Ако се добере до последния мач, Белгия ще повтори върховото си представяне на европейски първенства от 1980 г., когато загуби на финала от Германия с 1:2, с гол в 88-ата минута. Всички билети за мача на белгийците с Уелс вече са продадени, предупреди "Де Стандаарт". Последната партида, която УЕФА пусна в продажба днес следобед и която поне на теория е предназначена за неутрални запалянковци, бяха разграбени за минути. Това означава, че отсега нататък за желаещите остава вариантът с черната борса - по интернет, или пред стадиона в деня на мача.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай