Армения посрещна националите с бомби и обиди

Боби Михайлов ще се жалва във ФИФА, синът му обеща тройка на домакините

Армения посрещна националите с бомби и обиди | StandartNews.com

Ереван. Опасността от взрив на световната квалификация Армения - България достигна критичната си точка вчера. Мачът е в петък вечер в Ереван от 18,00 ч българско време, БНТ предава пряко.

Националите ни бяха посрещнати в арменската столица от крайно враждебна местна агитка. Над 50 момчета и мъже заградиха тима на излизане от летището и го заляха с ругатни. "Цигани", ехтеше по адрес на българските национали, треньори и придружаващите лица. Арменците точат ножа за реванш повече от година след неприятните сцени на "Васил "Левски" (1:0 за България). Тогава част от феновете ни също изпратиха гостите с обидни скандирания, а върху плакат на чист арменски беше написано "Цигани". Съперникът се оплака във ФИФА и "лъвовете" бяха наказани с един мач при закрити врата.

Но чудо като вчерашното в Ереван бяхме виждали само по телевизията преди мачове в Южна Америка. Освен че обиждаха и размахваха средни пръсти към нашите, ултрасите взривиха бомбички, мятаха камъни и запалиха факли. Добре че бяха близо 50 полицаи с 12 патрулки, които изтикаха озверелите запалянковци и не се стигна до физически сблъсъци. Докато повечето от играчите гледаха с лека насмешка на случката, Борислав Михайлов се закани да подаде жалба и до УЕФА, и до ФИФА. Шефът на БФС беше видимо бесен и определи инцидента като недопустим. Малко прекали защитникът Радослав Димитров-Меси, който размаха от автобуса среден пръст към тълпата. Николай Михайлов пък показа три пръста към арменците, обещавайки им убедителен резултат.

В лагера на българите веднага заподозряха предварителна организация на вандалщината, а не спонтанно отмъщение за София. Зад кулисите май се крие босът на арменския футбол Рубен Айрапетян с прякор Рубо Фашиста. "Какво ще правите, какво ще струвате, как ще действате, искам българите да ги смачкате. Да видят те кои са цигани и кои не са", разпоредил Фашиста, разкриха арменски колеги пред "Блиц".

50-годишният бос е олигарх, политик и бивш депутат в арменския парламент. Оттегли се, след като гардовете му пребиха в ресторант група руски лекари и единият от тях почина. Протести срещу Рубо Фашиста от Ереван до Ел Ей го накараха да се оттегли. Малко по-късно обаче той удари публично шамар на наблюдател на ООН. Рубо е известен като Немеца, но стана Фашиста, тъй като се закани да се саморазправи с всички гейове и да ги изхвърли от обществото.

Все пак реакцията на Армения е грозна и необяснима, защото мачът има повече заряд за българите. Само победа ще ни остави в играта за Мондиал 2014, тъй като сега сме последни сред вторите отбори във всяка група. Това ни лишава от право на бараж. Отделно загуба на точки в Ереван може да изкачи на второто място в групата ни Дания, макар "Червеният динамит" да има тежко домакинство с Италия.

Бяхме провокирани, мрънкат домакините

Бяхме провокирани в София, оправда се селекционерът на Армения Вардан Минасян, но не пожела да влиза в детайли за скандала на летището. "Мислите ми са заети с мача, така че не мога да коментирам. Станахме жертва на провокации в София, но, разбира се, и при нас имаше проблеми с дисциплината. В утрешния мач ние ще се концентрираме единствено върху резултата", категоричен бе арменският треньор.

Той би отбой за второто място в групата въпреки теоретичните шансове на арменците. "Пред нас стои задачата да попаднем в трета урна за предстоящия жребий за европейско първенство. Българите играят много агресивно, затова са на второто място в групата", заяви Минасян, "Все пак имаме своите шансове и ще ги гоним докрай.

Той сподели, че не се тревожи от формата на някои титуляри, тъй като е повикал 20 играчи и всеки може да излезе срещу България.

Страсти

На терена също ще летят искри, ако съдим по събитията в София. Нашите победиха Армения миналата година в изключително нервен мач. Простотиите взеха връх в 73-ата минута. Тогава половината футболисти от двата тима заформиха меле. Реферът Щефан Щудер изпъди Пицели от гостите с директен червен картон, а Дяков също напусна терена заради втори жълт. 180 секунди по-късно Газарян бе изгонен с директен червен картон, след като удари едно от децата, подаващи топката. По-късно ФИФА наказа за два мача Веселин Минев, който беше един от най-активните участници в мелето. Защитникът трябваше да плати глоба от 5000 швейцарски франка плюс още 1000 франка разноски по дисциплинарната процедура.

Ще има магия и гол на Миланов

Антраник Арабаджиян - Астор
илюзионист

Не гледам футбол, но специално мачът в Ереван ще го проследя. Ще ми е приятно да гледам Армения - България. Трудно ми е да кажа за кого ще викам. Да кажем, че мачът ще завърши наравно 1:1, за да няма сърдити. Голмайстор за България? Ще има магия, а Георги Миланов ще вкара. Инцидентът в Ереван не мога да го коментирам, защото не съм видял какво е станало.

Просълзявам се на "Мила Родино"

Хайгашот Агасян, композитор

Аз съм син на два велики народа - арменския и българския. За този мач специално ще подкрепям България. Винаги съм защитавал българската кауза. Просълзявам се на химна. Прави ми впечатление, че арменците са доста силен отбор в последните няколко години, така че няма да бъде лесно. Те показват добър и интелигентен футбол. Не бих предрекъл точен резултат, но може би победа за България с минимална разлика. Ще гледам мача в компанията на мои приятели, също арменци. Аз дори имах покана да пътувам със самолета на българския отбор и да гледам мача в Ереван на живо. В последния момент обаче се разубедих. Като гледаш на живо два отбора на сърцето ти, имаш чувството, че трябва да мълчиш, каквото и да стане.

Молитва за късмет

Без късмет не се отива на бараж, заяви на тръгване към Ереван шефът на БФС Боби Михайлов. "Най-хубавото нещо за един играч е да играе на световно първенство. Аз съм играл три пъти, пожелавам го и на момчетата", сподели бившият вратар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай