Цвети Стоянова се завърна у дома (ОБЗОР)

Цвети Стоянова се завърна у дома (ОБЗОР) | StandartNews.com

Спортното министерство платило лечението, сега федерацията поема възстановяването й

Гимнастичката прекара близо три месеца в "Пирогов" след падане от шестия етаж

Гимнастичката от националния отбор по художествена гимнастика Цветелина Стоянова пое по пътя към новия си живот. След близо три месеца престой в "Пирогов", където бе приета в изключително тежко състояние след опит за самоубийство, Цвети бе изписана от болницата на пети септември. Оттам посочват, че всички нейни жизнени функции са възстановени и предстои рехабилитация за възстановяване от тежките травми след падането от шестия етаж. Цвети е в "Пирогов" от първия ден на страшния 14 юни и оттогава беше подложена на няколко операции. Първата бе животоспасяваща и бе извършена от дежурния спешен екип на Първа хирургия под ръководството на д-р Сергей Илиев. При нея бе отстранен далакът и спрян кръвоизливът, започнал след разкъсването му при ужасяващия удар при приземяването. Цвети бе приета в съзнание, но в много тежко състояние. Лекарският екип установява в противошокова зала, че тя е с политравма. След операцията и след като кръвоизливът бе овладян, момичето бе настанено в реанимацията на "Пирогов". При следващите операции проф. Габровски и екипът му върнаха стабилността на гръбначния стълб на 21-годишното момиче. При последната хирургическа намеса неврохирурзите поставиха имплант във врата й. Шампионката ще се възстановява с индивидуално изготвени рехабилитационни програми, като с нея ще работят и психолози.

Вчера радостната новина за изписването на Цвети бе съобщена и от Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ).

БФХГ благодари на целия екип на "Пирогов"

за грижите, професионализма и отношението към Цвети в лицето на проф. Миланов, проф. Габровски и д-р Илиев, както и на целия обслужващ персонал", се казва в съобщението. От него става ясно, че Министерството на младежта и спорта е платило лечението и операциите на Цвети. "БФХГ изказва своята огромна благодарност и на Министерството на младежта и спорта в лицето на министър Кралев за пълното финансово обезпечаване на лечението и проведени няколко операции, както и за личното отношение към трагедията на министъра", посочват от федерацията. Оттам съобщават също така, че са осигурили и организирали следващия етап от възстановяването на Цветелина Стоянова. "Благодарим на всички за съпричастността и се надяваме за отговорно поведение на медии, познати и фенове към Цветелина, имайки предвид

крехкото състояние, в което тя все още се намира

БФХГ желае бързо възстановяване на Цвети и уверява многобройните и фенове, че ще бъде до нея в трудните моменти до пълното и възстановяване, така както беше през цялото време на престоя й в "Пирогов", казват от федерацията.
Министерството на младежта и спорта също изрази радостта си от изписването и доброто състояние на гимнастичката. "Благодарим на проф. Миланов и на неговия екип, които направиха невъзможното и спасиха Цвети, и за грижите и разбирането, което проявиха по време на нейното лечение", се казва в прессъобщение на спортното министерство. "Благодарение и на подкрепата и помощта от страна на председателя на БФ по художествена гимнастика Илиана Раева, на момичетата от ансамбъла и треньорския им щаб Цвети Стоянова се възстановява бързо. Вярваме, че тя ще възвърне силите си с подкрепата на близките си и хората, които я обичат", допълват от министерството на Красен Кралев.

В началото лекарите се въздържаха от прогнози за състоянието на Цвети. Тя прекара повече от месец в централната реанимация на "Пирогов", където състоянието й беше стабилизирано след тежкото падане от шестия етаж на блока, в който живее с баба си в столичния квартал "Надежда". На 2 август гимнастичка Цвети

бе преместена от Централна реанимация в Неврохирургията

на спешната университетска болница. По време на престоя й там лекарите я лекуваха по най-съвременните стандарти на медицината. Извършена й бе операция на гръбнака - голяма по обем интервенция на тежкото счупване на гръбнака с притискане на нервните структури. Операцията бе успешна. В края на август екипът на проф. Габровски постави диск и стабилизация в областта на шията й. Сега Цвети ще бъде рехабилитирана и ще се възстановява за новия си живот, коментираха вчера запознати. Новината за изписването й

бе приветствена от десетки потребители

в интернет, които й пожелаваха бързо да се възстанови. Някои дори припомниха, че една от съотборничките на Цвети й е дала обещание да отидат заедно на почивка в Ибиса. Обещанието било дадено от Ренета Камберова. "В Рио през цялото време бях във връзка с нейния брат. Нещата вървят в добра посока. Рехабилитацията също върви добре. Цвети винаги е била контактна. Много я пазехме. Докторите препоръчаха да не коментираме състоянието й. Сега й е нужна много любов, с която тя е обградена, за да се възстанови бързо", обясни в края на август президентът НА БФХГ Илияна Раева пред Би Ти Ви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай