Обвиниха Кремъл за скандала с допинга (ОБЗОР)

Докато върви допинг скандалът с Русия, австрийският отбор за Рио се снима пред Хофбург Палас във Виена

Обвиниха Кремъл за скандала с допинга (ОБЗОР) | StandartNews.com

Офицер от ФСБ лично подменял пробите в Сочи

Руската държава е участвала в машинациите с допинг, категорични са от Международната централа за борба с непозволените средства. Днес УАДА извади доклада си, в който обвини Министерството на спорта и лично Витайли Мутко, че е създадена програма за помпането на състезатели със стимуланти, за да може да вземат колкото се може повече медали на Олимпийски игри. Цикълът е стартирал през 2010 г. и приключи през август 2015 г. Тогава излязоха наяве първите разкрития в немските и британските медии. Централно място е играла затворената вече Антидопингова лаборатория в Москва, която е подменяла пробите. Според шефа на УАДА Ричард Макларън, който даде пресконференция в Торонто, няма съмнение, че пробите са били манипулирани. Особено тези по време на Зимните игрите в Сочи. Там нещата са ставали в сътрудничество с ФСБ (б.р. Федерална служба за безопасност).

С подмяната се занимавал офицер Евгений Блохин. Той има пропуск за лабораторията, която била изградена в курорта. Блохин влизал, когато си поиска, като уж бил служител на водопроводната компания "Bilfinger". Той давал заразената урина през дупка в стената на Евгений Алексеев, специалист по биологически материали, и получавал чиста. Открито е обаче несъответствие в ДНК-то на тестваните. Освен това УАДА алармира, че руснаците са "изгубили" 643 положителни проби от 2012 до 2015 г. в най-различни спортове.

"Виталий Мутко е бил запознат с всички действия, които са предприемали Родченков и Нагорний (б.р. бивши шефове в лабораторията в Москва, първият влезе в ролята на къртица). Той е знаел за схемите", обяви Макларън. Шефът на УАДА обяви, че участието на Русия в Рио не зависи от него. "Аз просто говоря факти, други решават какво ще правят", каза Макларън и се извини на всички чисти руски атлети.

Мутко: Дано в МОК имат разум

Руският министър на спорта Виталий Мутко се надява Международният олимпийски комитет "да прояви" разум спрямо руските спортисти и тяхното участие в Рио. Той се изказа преди обявяването на доклада на Макларън днес следобед. "В последните седмици посетих почти всички наши лагери на спортисти, които трябва да ни представят на олимпиадата. Те са готови и отказват да повярват, че няма да имат възможността да играят за Русия. Показахме всичко, което ни поискаха. Разпитаха всички. Какво е необходимо още", попита той. "Да, имаше хванати спортисти, но за кой ли път ще кажа: защо трябва да страдат всички. Искрено се надявам, че МОК има разум и ще спре това безумие. Резултатът от доклада на Макларън бе ясен дни преди да бъде обявен. Това не е сериозно", обяви още той.

Шефът на борбата изригна: Параноици!

След доклада Макларън, президентът на руската федерация по борба Михаил Мамиашвили, реагира доста бурно и емоционално. "Това е още една крачка към разпада. Опитват се да съсипят всички наши отношения, дори да ни скарат помежду си. Тези хора са параноици", избухна Мамиашвили. "Но няма да успеят. Ние ще останем единни", добави той.

Не бързайте с изводите за наказания

и изхвърляния, обяви председателят на комитета по спорта и работа с младежта към Думата Дмитрий Свишчев пред "Р-Спорт". "Това е един доклад, който твърди някакви неща. Дали събраната комисия е независима, също не можем да сме сигурни. За момента няма никакви наказания. Всичко е спекулация. След доклада всъщност не чухме нищо ново", добави още Свишчев. "Все още няма конкретни факти. Дори след доклада. Не е тайна, че Русия от дълго време води битка с допинга. Но коя страна не го прави? И Русия е най-черната? Не мисля. Всичко това е фантазия", обяви още Свишчев.

Гласът на Путин: Ще ползваме арсенала си

Говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков говори по темата с доклада. "Има огромен арсенал от правни точки в подкрепа на нашите атлети. Ние ще го използваме до край. Но трябва да изчакаме, за да видим какво ще реши МОК. Не трябва да се бърза със заключения. Да се твърди, че Владимир Путин е бил замесен - пълен абсурд", обяви още Песков пред "Р-Спорт".

Грациите няма да бъдат засегнати

Международната федерация по художествена гимнастика също се изказа по случая с руския допинг. "Силно се притесняваме за нещата, които се случват, и възможното изваждане на Русия. Ние продължаваме да твърдим, че не трябва да има никакъв толеранс при използване на забранени вещества. Все пак участниците в художествената гимнастика в Рио не трябва и няма да бъдат засегнати. Правата на всеки човек трябва да бъдат спазвани", пишат още от федерацията.

МОК решават по телефона

днес дали ще накажат Русия с лишаване от участие на спортистите й за игрите в Рио или не. Това обяви лично президентът Томас Бах. "Разкритията на този доклад показват шокираща и безпрецедентна атака по спорта и Олимпийските игри. МОК няма да се колебае и ще накаже всеки, който бил замесен", лаконичен бе днес германецът. От машинациите в Москва бил намазал и легионер в руското първенство, който също вземал допинг.

Сигурен съм, че наказание няма да има

за Русия като цяло. Това разкри почетният член на МОК Виталий Смирнов. "Това не е конструктивно решение на проблема с допинга. Според мен наказанията трябва да са много сурови, но не и да обхващат Русия като цяло. Спортът трябва да е чист", добави Смирнов пред ТАСС.

Волейболистите ще участват

в Рио. Националните отбори за мъже и жени на Русия ще бъдат допуснати до олимпиадата в Рио, каквото и да се произнесат от МОК. Това обяви шефът на международната федерация Fivb Ари Граса. "Не можем да накажем руските волейболисти заради проблеми с допинг в други спортове. Проверили сме всички играчи на Русия, а и не само изключително подробно. Няма никакви проблеми", обяви още Граса.

Китай ще изпрати рекордните 416

спортисти на олимпийските игри в Рио. Това е най-голямата делегация в историята на страната. Делегацията включва 256 жени и 160 мъже, които ще се състезават в 26 вида спорт. За сравнение на Игрите в Лондон 2012 Китай участваше с 296 спортисти. Общо делегацията на Китай в Рио ще включва 711 души, като от тях 29 са чуждестранни треньори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай