Алберт, който диша във врата на Попангелов: Във форма съм и не усетих напрежение

Алберт, който диша във врата на Попангелов: Във форма съм и не усетих напрежение | StandartNews.com

Съдбата си връща с лихвите на австрийският алпиец Марсел Хиршер. Втори старт и втори пореден златен медал от олимпийските игри в ПьонгЧанг за носителя на 6 поредни световни титли. След като до Корея той имаше само едно сребро от 2 олимпиади сега спечели първо комбинацията, а вчера и гигантския слалом. Норвежката звезда Херник Кристорферсен бе неузнаваемо слаб в I манш и остана едва 20-и. С най-добро време във втория обаче Принцът на викингите стигна до среброто. Преди 4 г той бе трети на слалом. Голямата надежда на Франция за титла - Алекси Пинтуро се задоволи на втора поредна олимпиада с бронза, въпреки, че в I манш бе втори. Хиршер става 10-ия скиор с 2 титла от една олимпиада и първи след Бени Райх (Торино 2006). Марсел е и петия австриец завоювал повече от 2 медала на зимни игри. Той става и третия след Карло Янка 2010, и Тед Лигети 2014, който след като е спечелил световна титла печели веднага и олимпийска.

Голямата радост за България донесе в деветия състезателен ден донесе дебютантът Алберт Попов. 20-годишният софиянец бе 34-и в първия манш на слалома след 2 грешки. Във втория обаче Аби кара перфектно и даде 28-о време, което ни е най-доброто представяне от 27-ото място на легендата Петър Попангелов на игрите в Лейк Плесид 1980 г. Като цяло обаче във втория манш той има 22-о време и изостава само на 1,44 сек от шампиона. Другият ни участник Камен Златков нямаше късмет да кара без грешка в първия манш. В него той сбърка сериозно преди стръмната част и слезе едва 58-и. Във втория Златков пропусна врата и не завърши. "Шансовете ми в гигантския не са като тези в слалома, коментира Камен.

- Алберт поздравления за успешния дебют на олимпиада. Доволен ли си от представянето си?

- Не съм доволен от мястото си. Доволен съм от представянето си във втория манш в който успях да си напасна карането и показах наистина на какво съм способен. Гледах първия манш и видях къде сбърках, и във втория не допуснах това да се случи. Ако бях влезнал сред първите 30 в първия манш то със сигурност вкрайното класиране щях да съм доста по-напред.

- Как се чувстваш?
- Във форма съм и показвам на всички, че мога да карам супер. От тук нататък времето ще покаже, как ще се представя в следващите състезания.

- Какво да очакваме от теб в слалома?
- Дори и аз не знам какво ще стане в слалома. Нямам очаквания, защото имах много малко тренировки. Не се чувствам толкова стабилен. На тренировки имам и доста хубави карания, заради това предполагам че мога да се спусна и доста добре. Всичко ще зависи от това как се чувствам на старта.

-Имаше ли напрежение преди старта, като се има предвид, че това ти е дебют на олимпиада?
- Никакво напрежение нямаше. Тук около тези страхотни състезатели се чувствам в собствена сфера.Мисля, че от тук за напред ще ми е доста по-лесно да се състезавам с тях.

- Мнението ти за пистата?
- Страхотна и само аз трябваше да покажа на какво съм способен още от първото спускане.

- Върна се на пистата едва в началото на декември заради контузията през септември. Това повлия ли ти?
- Да. Заради травмата пропуснах доста тренировки. Мисля, че догодина ако вече имам една хубава лятна подготовка ще поднеса доста изненади в Световната купа.

- Третото място на гигантски слалом от световното за младежи в началото на месеца даде ли ти по-голяма увереност тук?
- По скоро след спечелването на бронзовия медал в Давос ми падна камък от сърцето. Това бе една цел която си бях поставил отдавна. Миналата година бях доста близко до медал от световното за младежи, но не успях да го взема. Сега просто ми олекна и карам доста по освободено. Не мисля за нищо, а правя това на което съм се учил винаги.

- През новия сезон ще продължиш само със слалом и гигантски или ще опиташ и скоростни дисциплини?
- Ще карам само слалом и гигантски. Скоростни ще ползвам само за тренировка, за да ми увеличи чувството за скорост в другите дисциплини. Мисля, че свърших вече със скоростните дисциплини, защото там за да си на едно страхотно ниво трябва нон стоп само с това да се занимаваш, а трябва да имаш и друга физика. .Естествено трябват и хубави дълги терени . Като цяло и физиката ми отговаря на техничните дисципнили.

- Твоят коментар за снега тук, защото много от известните скиори го обявиха за много по-различен от този в Европа и САЩ.
- Снегът прилича на този в Северна Америка, но е доста по сух и по-агресивен. Доста е странен, но усещането към терена трябва да е за каране на ските с много чувства. Всяко едно странично натистане мо жезе да стене причина да те изхвърлят встрани от трасето. Ключът към справянето с тези корейските писти е в това как да натискащ ските и как да ги управляваш.

- Какво искаш да кажеш на твоето семейство?
- Искам да им благодаря, защото без тяхната помощ и разбиране никога нямаше да съм тук. Те са моята опора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай