3000 души заедно на маратона

3000 души заедно на маратона  | StandartNews.com

Председателят на БОК Стефка Костадинова и министърът на спорта Красен Кралев дадоха старт на 32-ия Софийски маратон.

Кандидатът за кмет на София от ГЕРБ Йорданка Фандъкова  пък даде старт на по- късата дистанция. 300  са участници на голямата дистанция, а общо за останалите състезателите са 1300.

В масовия старт тръгнаха 1700 участници.

Инициативата е част от годишната програма на кампанията „София - Eвропейска столица на спорта 2018", като 40 хил. лева е наградният фонд.

София вече е европейска Столица на спорта, каза Фандъкова на официалното откриване

"Виждам, че нямате търпения да дадем старта на 32 маратон. Ще ви припомня, че миналата година точно по това време открихме 31 маратон и се борихме София да бъде призната за Европейска столица на спорта 2018 г. Получихме, че вече София е Европейска столица на спорта", заяви Фандъкова.

Тя благодари на всички, които са подкрепили тази инициатива и изрази благодарност към спортното министерство в лицето на министър Красен Кралев, както и към Стефка Костадинова, която определи като един от най-любимите и спортисти. Фандъкова посочи още, че Стефка Костадинова е член на тази инициатива. "Най-важно е, че днес тук сме с вас и имаме много рекорди още преди старта на най-интересната дисциплина - маратонската дисциплина", каза тя.

„Искам да благодаря на кмета Фандъкова и на целия екип на Столична община, които успяха през годините да запазят един от символите на София – Софийския маратон. Много години съм бил част от света на дългото бягане и знам, че това е много сложен спорт и за да го практикуваш се иска изключителна воля, изключителна сила, концентрация и упоритост. Дългото бягане е философия и начин на живот. Вярно е, че в маратона има един победител, но най-важното е да завършиш това състезание. Всеки един завършил дистанцията от 42,195 км е победил себе си", заяви министър Кралев при откриването.

Маратонът може да се гледа пряко по БНТ HD.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай