Мир на "Герена", трио води "Левски"

Търсят чужденци за нов треньор и шеф на школата

Мир на "Герена", трио води "Левски" | StandartNews.com

София. В "Левски" седнаха на една маса и се разбраха след баталните сцени с Ивайло Петев във вторник. Спецът от Баховица улесни събитията на "Герена", като се отказа сам да води "сините". В 16,00 ч. Тодор Батков се срещна с тарторите на агитката в общежитието на "Георги Аспарухов". Присъства и Христо Йовов, който на практика е натоварен с цялата спортна власт след абдикацията на Наско Сираков.

За около час всички проблеми бяха изчистени. Публиката на "Левски" застана единна зад отбор и ръководство и ще напълни трибуните на предстоящото вечно дерби.

Трима треньори ще водят тима до Нова година. Старши ще се води Тони Здравков, настоящият шеф на школата, тъй като има необходимия лиценз "Про". За такъв все още учат другите в "синьото" трио - Елин Топузаков и Мариан Христов. Последният хвърли оставка във вторник, но тя не беше приета.

"Левски" започва търсенето на треньор зад граница след неуспешния опит със Славиша Йоканович. От следващата година чужденецът ще започне работа на "Герена" при пълно спокойствие, тъй като ще има време и за подготовка, и за селекция. Ще се разговаря и със сериозен спец за шеф на школата. Той вероятно също ще е от чужбина.

В клубния сайт обявиха за четвъртък пресконференция, на която ръководството ще разясни подробно плановете. Вероятно ще бъде представен официално и треньорският екип, въпреки че триото е отлично познато на "Герена", работеше за "синята" кауза и до вчера.

Фенклубът хвърли вината върху Наско

На мушката на ултрасите в сряда беше не Ивайло Петев, а вече бившият спортен директор Наско Сираков. Националният фенклуб пусна декларация по повод скандала с Ивайло Петев, като хвърли основната вина върху голмайстор номер 1 на "сините" за всички времена.

"Ние няма да допуснем да научаваме от медиите за подобни решения. Защото, уважаеми "началници", не може, когато ние се раздаваме до край на трибуните и извън тях в името на каузата, вие да се кичите с публиката, а после да ни пренебрегвате", се казва в декларацията, "Няма как, когато поемаш ангажименти за юбилея на клуба, после да се криеш от нас и да не си вдигаш телефона. Няма как да се смяташ за незаобиколим фактор, да искаш да колиш и да бесиш, да гледаш на себе си като на единствения и непогрешимия и да ти се размине. Да, за Сираков става въпрос. Откакто той се завърна в клуба, диалогът с публиката се срина на нива отпреди години.
Вярно е, че и през миналия сезон бяхме зле и се изложихме, но от страна на Иво Тонев имаше чуваемост, Сираков обаче е напълно глух за настроенията на публиката.
В заключение искаме да кажем, че НКП държим твърдо Иво Тонев да остава в клуба и да завърши започнатото!", завършва декларацията.

Петев: Не съм престъпник, а се почувствах такъв

"Сам се отказах от поста в "Левски", обяви на извънредна пресконференция в столичен хотел Ивайло Петев. Треньорът взел решението в сряда сутринта и обясни мотивите си. "Първо, искам да благодаря на ръководството на "Левски" за отправената покана към мен, с най-добри чувства я приех. Изключително голяма амбиция имаше в мен", сподели Петев, "Но това, което се случи, е една изключително грозна ситуация. Дали е тенденциозно или не, имам мнение, но ще си го запазя. Поради евентуални такива в бъдеще аз не бих желал да работя в такава обстановка в клуб, който ще празнува 100-годишнина. Това ми е мотивът, за да не съм треньор на "Левски", каза още треньорът, който беше съблечен гол до кръста от "сини" фенове.

"Много неща премислях, съобразявам се и с мнението на семейството, което не е маловажно. Аз не съм престъпник, не съм крадец, а се почувствах точно такъв. С какво съм заслужил това нещо? Дойдох с най-добри чувства, исках да работя, условията, за които се бяхме споразумели, са в дългосрочен план, за да мога да оставя своя белег".

Според Петев случката е била планирана. "Нямам на идея защо, аз съм най-малкият виновник във случилото се. Ощетен съм и просто не съм очаквал, че такова нещо може да се случи в XXI век. Вчера казах, повтарям го и днес, не симпатизирам на друг столичен клуб".

Той благодари на Стойчо Младенов за оказаната морална подкрепа. "Имам такава и от Мъри Стоилов, и от Гонзо", добави Петев.

Тонев: Държа на мнението си, напускам

"Държа на мнението си от вчера. Напускам! Това е". Лаконичният коментар пред "Стандарт" направи шефът на УС на "Левски" Иво Тонев, който хвърли оставка след екшъна с Ивайло Петев. В сряда той дори депозира писмена молба в деловодството на "Герена" със съответния входящ номер.

Скандалът обиколи световните медии

Очаквано, кадрите с полуголия Ивайло Петев обиколиха световните медии. Вестниците пък публикуваха снимки и обясниха подробно скандала.

"Ултраси на "Левски" изхвърлиха новия треньор при представянето му", написа испанския в "АС". "Мундо Депортиво" също изкара челно заглавие. "България, фенове на Левски "преследват" новия треньор", е заглавието на италианския "Ла Република".

"Ройтерс" също отбеляза скандала: "Фенове на Левски изгониха новия треньор на първата му пресконференция". "Новият треньор на Левски съблечен на първата му пресконференция", допълни "Франс Прес". "Невероятни сцени в България! Фенове съблякоха новия треньор по време на пресконференция", отбелязва и румънският "Проспорт". "Скандал в България. Съблякоха бившия треньор на "Лудогорец" гол до кръста", пише "Тутомеркато". Френският "20минути" също отбеляза случката: "Луди хулигани нападнаха треньор в България".

Знайни и незнайни сайтове от Индия до Канада не пропуснаха рядко срещания екшън.

Полиция рови сред агитките

Полицията е започнала проверки на агитките на футболните отбори в София, предаде БНР.
Според източници на "Хоризонт" от сряда сутрин служители на МВР проверяват фенклубове на различни отбори. Акцията е заради инцидента с Ивайло Петев. Ще бъдат проверявани фенклубовете на двата столични гранда "Левски" и ЦСКА, съобщиха източници от вътрешното министерство пред БНР.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви пред "Стандарт", че става въпрос за профилактика на хора от криминалния контингент. Той не пожела да уточи дали акцията е във връзка с данни за участие на феновете в ексцесии на протестите.

Стойчо скочи заради колегата

Декларация срещу посегателството над колегата Ивайло Петев пусна треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов. Самият той подаде жалба в МВР преди време срещу човека на "Титан" Калоян Стоянов.

"Трудно намирам думи, с които да изразя възмущението си. Като обикновен гражданин, като човек, цял живот свързан с футбола, и като член на треньорската комисия. Призовавам за незабавна реакция и недопускането на подобен зловещ сценарий с който и да е колега, където и да е в България", написа Стойчо Младенов.

"Опетнено е името на наш треньор! Опетнено е името на един от най-кадърните ни специалисти, който вече е канен на работа и в чужбина. Г-н Петев, Иво, аз, както и моят Клуб (мой, защото му принадлежа), заставаме твърдо до теб в този тежък момент. Вярвам, че треньорската гилдия у нас ще направи същото".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай