Бял дим над "Армията"

Бял дим над "Армията" | StandartNews.com

София. Бял дим се изви над стадион "Българска армия" около 18,30 ч. вчера. Сделка има, зарадваха се феновете. След инфарктни преговори "Титан" даде акциите си в ЦСКА на обединението "Червени шампиони". Предварителният договор беше подписан в София от досегашния съсобственик Иво Иванов и Александър Тодоров, мотор на сдружението от бизнесмени, легенди и привърженици.

Така новата власт поема ЦСКА от днес, макар че трябва да минат поне 2-3 седмици преди сделката да бъде одобрена от съответните държавни и съдебни органи. Ясно е, че на първо време 7 бизнесмени ще осигурят около 10 милиона лева за оцеляването на закъсалия клуб. Сред тях най-известни са двама банкери и син на богат българин. Не е изключено фирми на Гриша Ганчев също да инжектират "червените", които в момента разполагат с едва 5-6 професионални играчи и огромни задължения. Новата управа ще обяви намеренията си във вторник. Сигурно е, че изпълнителен директор ще бъде Александър Тодоров, изпълняващ длъжността по времето на Александър Томов. Бившият вицепремиер, който вчера търсеше спонсори в чужбина, вероятно няма да заема ръководен пост. Чу се, че Томов урежда компания от калибъра на "Сименс" за генерален спонсор. От "Червени шампиони" коментираха пред "Стандарт", че ще ползват системата на управление в "Манчестър Юнайтед". Т.е. нищо чудно Александър Тодоров да остане силният човек, а над него да няма президент. Важните решения ще се взимат от управителен съвет.

Всички 6,5 милиона акции ще бъдат пуснати в продажба, след като клубът бъде стабилизиран финансово. Засега юридически е възможно да бъдат предложени само една трета от тях. Очаква се на феновете сега да бъдат пуснати 2 милиона акции по 5 лева. Така ще се съберат допълнително средства за оцеляването на ЦСКА. Интересът е огромен, телефоните на "Червени шампиони" прегряват от желаещи да помогнат със средства за любимия отбор.

Още от утре отварят офертите за рекламни пана край терена на "Армията". В момента такива няма, тъй като се очакваше край на преговорите с "Титан". "С мои приятели даваме веднага парите, готови сме да увеличим дори мизата, стига да свърши най-после това тегло", довери пред "Стандарт" дългогодишен рекламодател в ЦСКА.

Още днес Стойчо Младенов се завръща официално начело на "червените". Той ще доведе верните си помощници Анатоли Нанков и Илиян Василев. Започва се и селекция на пожар, тъй като до първия мач с "локо" (Пд) остават 10 дни. За сигурни попълнения минават Валентин Илиев и Емил Гъргоров. Търсени са още Янис Зику и Ибрахима Гай. Тодор Янчев е изразил желание да се върне веднага, но има договор със "Славия" и не е ясно дали "белите" ще го пуснат.

Покерът е за Е1,5 млн

Освен всички други пазарлъци преговарящите за ЦСКА играха покер за близо 1,5 милиона евро. Толкова чака в близките часове клубът за Александър Тонев и Спас Делев. "Червените" имат да получават солиден процент от продажбата на национала от "Лех" в "Астън Вила". Всеки момент "Мерсин" трябва да се издължи пък за Спас Делев, тъй като българският клуб спечели дело във ФИФА срещу турците.

Според запознати от "Титан" тупали топката няколко дни, тъй като всеки момент очаквали въпросните траншове от чужбина. От друга страна "Червени шампиони" разчитат на инжекцията да почнат ударно сезона. До 17 юли ЦСКА трябва да направи разплащания за около 2,5 милиона лева. Александър Томов вече призна, че част от тях ще бъдат предоговорени или разсрочени.

Оферта до военните за дълга

Още в понеделник новите босове на ЦСКА ще предложат сделка на Министерство на отбраната. Става въпрос за дълга от близо 4 милиона лева, натрупан като неплатени наеми за базата през годините. "Почакайте, вариантът ни е наистина уникално измислен. Вярваме, че военните ще го приемат", споделиха пред "Стандарт" запознати.

Веднага почват преговорите и с мениджърите на футболистите, осъдили ЦСКА във ФИФА. Става въпрос за дела, заради които могат да бъдат отнети точки. Така например само румънецът Пакурар и французинът Бенжалюн искат общо 1 милион евро неустойка. И лошото е, че май са в правото си. Въпреки това ЦСКА не изключва да оспорва част от задълженията към бивши футболисти, треньори и мениджъри. С преговорите вероятно ще се заеме лично Александър Томов.

Борисов трепери за имотите си

Основната причина Димитър Борисов да не бъде толкова сговорчив като ортака си Иво Иванов са заложените от него имоти, научи "Стандарт". С тях босът на ЦСКА обезпечи 7 милиона дългове към НАП. "При подобни оценки държавата се застрахова с едни 30% над стойността на залога. Така Борисов реално трепери за имоти на стойност близо 10 милиона лева", обяви източникът ни. Затова и условието на "Титан" бе новите собственици да освободят залога към НАП в срок до 30 дни след подписване на сделката. Чисто технически обаче това може да стане към октомври, изчислиха от "Червени шампиони". Затова и Димитър Борисов се страхувал да не бъде излъган в крайна сметка от Александър Томов. Маститите адвокати на "Червени шампиони" обаче го убедили, че с направените железни клаузи в договора за сделката, няма как да стане гаф.

Новият силен човек: Важното е, че оцеляхме

Най-важната новина от деня е, че ЦСКА оцеля, всичко друго ще правим стъпка по стъпка, бяха първите думи на Александър Тодоров, който беше двигателят на сделката от страна на "Червени шампиони". "Подписал съм едва преди половин час предварителния договор, не очаквайте да ви кажа кой знае какви конкретни неща", допълни бизнесменът. Тодоров призна, че сред приоритетите е изплащането на задължение, заради което БФС може да отнеме 6 точки от актива на "червените". "При всички случаи ще преструктурираме клуба. Това обаче може да се случи юридически, след като сделката бъде подписана официално. Дотогава нямаме избор и ще работим по настоящата схема. Тепърва ще обсъждаме дали да има президент. Не искам да коментирам кои от настоящите директори в ЦСКА ще запазят постовете си", добави още икономистът.

Според договорката "Титан" също имат участие в погасяване на най-належащите задължения на клуба. Тодоров обаче не поиска да цитира конкретни суми.

Накрая той призна, че преговорите са били сред най-тежките в живота му. "Сега обаче се чувствам доста щастлив. Нека обаче правим нещата едно по едно", продължи Тодоров и след тежка въздишка отговори на въпроса дали е оптимист за бъдещето на ЦСКА: "Да, да. Оптимист съм. ЦСКА е спасен и ще го бъде".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай