„Фенербахче” – ЦСКА на финала на Евролигата

„Фенербахче” – ЦСКА на финала на Евролигата | StandartNews.com

Отборите на „Фенербахче" и ЦСКА (Москва) ще играят утре на финала в Евролигата по баскетбол за мъже в Берлин.

В изключително драматичен втори полуфинал „Фенербахче" победи „Лаборал Куча" с 88:77 след продължение. Подкрепяни от фанатична публика създала им обстановка като у дома, турците започнаха вихрено мача и поведоха с 13:0 в началото на първата четвърт след силни прояви на Луиджи Датоме, отбелязал общо 15 точки в мача. Постепенно баските се активизираха и със силна игра в защита сведоха изоставането си само на точка на почивката. След това се развихри гръцкия им център Йоанис Бурусис (общо 22 точки), който редуваше силни моменти в подкощието с тройки от далечна дистанция, в резултат на което преднината им достигна до 7 точки разлика.

Със силна игра на Датоме и Весели отбелязал общо 14 точки, „Фенербахче" навакса изоставането си и 25 секунди преди края на редовното време изравни резултата за 72:72. „Лаборал Куча" може да съжлява, защото изпусна да грабне победата, след като Адамс пропусна в последната атака при стрелба от пробив. В продължението в герой за „Фенербахче" се превърна младата им звезда Богдан Богданович. 23-годишният сърбин отбеляза 7 точки, общо 18 и най-много в мача за отбора си. Така в големия финал в Неделя „Фенербахче" ще спори за титлата с ЦСКА Москва, а малкия финал за третото място „Лаборал Куча" ще срещне „Локомотив" Кубан Краснодар.

В първия изцяло руски полуфинал 6-кратният шампион на Европа ЦСКА Москва оправда очакванията и без особени затруднения победи дебютанта „Локомотив" Кубан Краснодар с резултат 88:81. В отбора на армейците отново над всички блестеше Нандо Де Коло, който ден по рано напълно заслужено получи наградите за най-добър реализатор и най-полезен състезател в Евролигата през този сезон. Френският национал реализира общо 30 точки, като 10 от тях бяха в първата четвърт от мача. Той показвайки рекорден рейтинг на успеваемост във всички фази на играта. Първият полуфинал започна със серия на ЦСКА от 9:0 след 3,30 минути игра, разлика която се оказа непреодолима и решаваща за изхода на мача. За отбора на „Локомотив" отново на познатото високо ниво се пренедстави звездата Малкъм Дилейни реализирал 26 точки, който така и не получи достатъчна подкрепа от съотборниците си, за да могат да се доближат близо до изравняване и обрат в резултата.

В крайна сметка по-добрият процент на успеваемост в стрелбата и по-добрата подкрепа на играчите от резервната скамейка изведе армейците до място на финалната права. 

В големия финал с интерес ще проследим сблъсъка между най-успешния треньор в Евролигата Желко Обрадович и неговия ученик Димитрус Итудис сега треньор на руския отбор, който му беше помощник треньор в продължение на 13 годни и заедно 5 пъти спечелиха титлата в Евролигата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай