В Кърджали за първи път училище се топли със синьо гориво

В Кърджали за първи път училище се топли със синьо гориво | StandartNews.com

Кърджали. От тази учебна година ПГ по електроника и електортехника „Капитан Петко войвода" в Кърджали минава на синьо гориво.

„В момента започнаха 72-часовите проби на котела и инсталацията. Ако всичко мине успешно, ще се сме първото училище в област Кърджали, което се газифицира", обясни директорът Петко Кушлев.

Цялостният ремонт възлиза на 260 хил. лв. Монтиран е нов комбиниран котел, сменена е цялата автоматика, която ще отчита нивото на температурата, подменени са и радиаторите в сградата. В учебното заведение е подготвен и още един проект за използване на фотоволтаични системи. На този етап се търси финансиране за неговата реализация. Използването на газ и алтернативни източници за ток са част от мерките за енергийна ефективност, по които работи ръководството на гимназията от няколко години.

„Инвестициите са сериозни, но смятаме, че те постепенно ще се възвърнат", коментира още Петко Кушлев. В гимназията това лято бе реализиран успешен прием по новата специалност„Автомобилна мехатроника". Възпитаниците от няколко години провеждат учебни практики в Германия, Испания и Португалия. Преподаватели от гимназията през ваканцията бяха на едноседмично обучение в „Европейската организация за ядрени изследвания" (CERN) – най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай