Стопани пазят оранжерии от крадци

Стопани пазят оранжерии от крадци | StandartNews.com

Крадци атакуват оранжериите в Петричкия край. Набезите им зачестиха през последния месец. Стопаните се принудиха да организират местно опълчение, за да спасят продукцията си от апашите. Зеленчуковата реколта най-често е обект на посегателства в селата Рибник, Лебница и Първомай. В трите селища има над 700 декара оранжерии, а зеленчукопроизводството е основен поминък за жителите им. Щетите за всеки земеделец, станал жертва на крадците, възлизат между 3000 и 5000 лева.

Злосторниците берат всичко, даже още зелени домати, краставици и чушки. Освен това скубят корените и оставят след себе си напълно унищожени оранжерии. "Това лято наистина има бум на кражби в района. Хората са в паника, такова чудо не се е случвало минали години. Това не са местни хора, а гастрольори, които след това пласират откраднатата стока по тържищата на половин цена", твърди кметският управник на Рибник Николай Пасков.

Кметът на най-голямото петричко село Първомай - Методи Попов, е организирал защита на над 600-те декара оранжерии. „Наясно сме, че няма как да има непрекъснато полиция на полето. Нито пък има пъдари, както бе едно време. Затова сами си помагаме. По график стопаните дежурят край оранжериите.

Притежават мобилни телефони, за да подадат сигнал, ако видят крадци", твърди кметският управник на Първомай. Почти никой от земеделците няма застраховки на земеделските си имоти. „Принудени сме сами да организираме охраната на оранжериите си, за да спасим продукцията си от крадците. Доброволни патрули всяка вечер обикалят имотите и дебнат за апаши", казват жители на най-голямото петричко село.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай