Откриха как да извадят децата от моловете

Откриха как да извадят децата от моловете | StandartNews.com

Нашето виждане е да планираме дългосрочно София, да използваме нейните силни страни- богатата зелена система, околните планини, културно-историческото наследство, минералните извори, но и да променяме средата, заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова в присъствието на гл. архитект на СО арх. Здравко Здравков и Ян Геел, на който бе поръчано за изготви проект за "Зелена столица".

Преди година се обърнахме към проф. Ян Геел да го поканим да ни помогне в планирането на нашата работа за постигането на визията София- зелен и иновативен град, припомни кметът. С това изследване, което имаме вече, София се нарежда сред градове като Цюрих, Копенхаген, Москва, Берн и др., които в последните години работят с проф. Ян Геел и които изпълняват неговите препоръки, продължи Фандъкова, цитирана от "Канал 3".

Смятам, че днешният момент е ключов за столицата, далеч надхвърлящ нашия мандат, добави Фандъкова. Важно бе да включим в обсъжданията не само общинските съветници, но и гражданите на София. Част от мерките и решенията на проблема вече изпълняваме, но задачата ни е , след като подробно се запознаем с доклада, да го превърнем в програма за действие- в областта на транспорта- намаляване на трафика, повече велоалеи, както и оформянето на публичните пространства и др. Ще сформирам специален екип на Столична община, който ще се оглавява от главния архитект, в него ще участват всички зам.кметове- те ще подготвят краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки и програми. По част от мерките вече се работи и имаме постигнати резултати- в историческия център на града вече има повече пешеходни пътеки, удължихме пешеходната зона на бул. „Витоша",предстои избор на архитект за оформянето на площад „Света Неделя" и др. Развитието на зелената система е в ход-този месец започваме работа по нейното разширяване, за нова гора над София в землището на Суходол, в три залесителни сезона ще бъдат посадени хиляди нови дръвчета. При възстановяването на културно-историческото наследства се работи активно. Работим и по свързването на съществуващите велоалеи с градския център,каза Фандъкова. 

Искаме да направим градовете по-приветливи, на много места по света на хората им е омръзнало от бетонните фасади и се стремим новите решения да бъдат насочени към комфорта на гражданите, заяви проф. Ян Геел. Стремим се за промяна и в транспортната система. Имам добри новини за вас- в интернет ще намерите интересна информация на австралийския професор Нюман, публикувана през 2014 г. и там става ясно, че пикът на автомобилния транспорт е бил през 2009 г., подчерта проф. Геел. Виждаме, че качеството на живот се подобрява, все повече се използват метрото и велосипедите, а автомобилният транспорт наистина намалява, продължи той. Проф. Геел показа книгата си, преведена на български „Градове на хората", която за 7 г. е била публикувана в 39 държави. Тази книга е своеобразен наръчник за архитектите и символ на промяната в света.

Проф. Геел посочи, че скоро се е запознал със страната ни и със София и заяви, че столицата е прекрасен град. Като обеща да бъде постигнат добър резултат в съвместната работа. Фандъкова е отправила покана към проф. Геел да подпомага работата на главния архитект на София Здравко Здравков в следващите етапи на необходимите промени.

По отношение на доклада на екипа на проф. Геел, в коментар на Хенриет Вамберг, стана ясно, че в него е тяхната визия, техните препоръки за това как трябва да изглежда София. Предстои още много работа и ще има избор кои от тях да бъдат реализирани, добави тя. Целта е София да се превърне в устойчив и удобен за хората град. Според Вамберг чисто физическите промени са по-лесни от промяната в манталитета на хората.

В доклада са обособени 4 основни теми, отбеляза арх. Здравков. Те са на първо място- градската идентичност, запазване визуалните коридори, връзката с Витоша, на второ място- мобилността, създаване на свързани пешеходни пространства,подобряване на начина на придвижване , тъй като сме на челно място по брой на автомобили на глава от населението, на трето място-обществения живот или как да върнем хората, особено децата, от МОЛ-овете -в града, на четвърто място- качеството на публичните пространства. Предложените мерки ще ни помогнат да планираме правилно града си, добави главният архитект на София. Проблем са пешеходните придвижвания в София, затова трябва да го решаваме. Направени са анализи на площадите – с положителните и отрицателни страни, много конкретни неща има в доклада, но работата тепърва предстои с убеждаване на политиците и на хората, каза арх. Здравков. Ще останат специални зони за строеж на високи сгради, но на много места, особено в терените над Околовръстното шосе височината на новите постройки се предлага да бъде силно ограничена, поясни главният архитект. Той прогнозира сложни и трудни дискусии по тези въпроси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай