Общинският съвет в Разград не назначи омбудсман

Общинският съвет в Разград не назначи омбудсман | StandartNews.com

Мнозинството подкрепи предложението на ГЕРБ за обществен защитник, но отхвърли правилника за работата му и така стопира промяната

Общинският съвет в Разград не прие предложението на ГЕРБ, в кметството да заработи обществен посредник, който да бди за интересиите на гражданите. Идеята за щатен омбудсман представи съветникът Цветан Йосифов. Той предложи титулярът на новата длъжност да се избира с конкурс за мандат от три години и да започне работа още през септември 2015 г.
По време на дискусията никой не отрече нуждата от омбудсман в местната администрация. Съветниците от мнозинството на БСП и ДПС обаче поискаха гласуването на стане на два етапа, като решението за откриване на новия щат и правилника за дейността на бъдещия посредник да се прогласуват отделно.

След преброяването на вота стана ясно, че мнозинство от 18 съветници иска в Разград да има омбудсман, но само 13 от тях приемат предложените от ГЕРБ правила за назначаването му. Така поради липса на достатъчна подкрепа промяна в местната администрация не бе постигната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай