Кърджали с депо за отпадъци до края на юли

Кърджали с депо за отпадъци до края на юли  | StandartNews.com

Започват 72-часовите проби на Регионалния център за управление на отпадъците край Кърджали. Предстои до края на седмицата да бъде подадено и искане за Държавна приемателна комисия, съобщи Катя Митовска, началник отдел „Инвеститорски контрол и строителство" и главен инженер на Община Кърджали.

Изградени са клетка 1, ограда, контролно пропусквателен пункт, трап за дезинфекция, карантинната зона площадково ВиК и всички съпътстващи подобекти. Всички дейности по първият етап на Депото приключиха. Те са по споразумение от май месец 2014 г., когато изграждането на Депото до с. Вишеград бе възобновено след 5-годишно замразяване. Общата стойност възлиза на около 9, 6 млн. лв., уточниха от общинска администрация.

До края на юли т.г. Депото трябва да бъде пуснато в експлоатация и свежо генерираните отпадъци да се депонират в новата клетка на Регионалният център, обясни Веселина Танчева, началник отдел „Опазване на околната среда". Община Кърджали ще търси финансиране по ОП „Околна среда" за изграждане на компостираща и сепарираща инсталация, която ще подобри работата на Центъра.

Регионалния център за управление на отпадъците – Кърджали ще обслужва 8 общини - Ардино, Черноочене, Джебел, Ивайловград, Кирково, Крумовград, Кърджали и Момчилград. Изградени са няколко претоварни станции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай