17:17 ч.

22.05.16

2 мин.

1736

0

0
34 яхти във Varna Channel Cup
Снимка: БГНЕС

Впечатляващият Парад на буквите ще се проведе на 24 май


Стартира най-дългоочакваното ветроходно състезание във Варна - регата за килови яхти Varna Channel Cup. За трета поредна година в гонки в акваторията на Варненски залив, канал Море-езеро и Варненско езеро се състезават килови лодки в различни класове (Свободен, IRC Handicap, Българска хендикапна система и Петерсон). За първия ден на ветроходната надпревара организаторите са предвидили гонки в канала море-езеро и акваторията на Варненското пристанище, предаде Дарик Радио.


В състезанието се включиха 34 яхти или близо 250 души, като освен българи сред яхтсмените тази година има и представители на Украйна. Стартът беше насрочен за 11:00ч., но поради акостирането на най-големия ветроход в света Royal Clipper по същото време, се наложи да бъде изместен с няколко минути.(Още информация за Royal Clipper ТУК)


Така, варненци имаха невероятната възможност да се насладят и на впечатляващия 5000-тоннен плавателен с дължина 133,7 метра, с 5 мачти и 42 платна, които разпънати са над 5000 кв. м.


Очаква се лодките да финишират до 18:00ч. Зрителите ще могат да наблюдават състезанието от непосредствена близост от брега на кв.Аспарухово, както и от новата пешеходна зона на Варненското пристанище.


Организаторите приканиха варненци да освободят почивните си дни и непременно да посетят Морската градина, от където чудесно ще се вижда утрешната надпревара с поворотен знак 3-та буна или впечатляващия Парад на буквите, който ще се проведе във вторник, 24 май, когато участниците ще стартират в 12:30ч пред Централния плаж и Морското Казино. Тази част от регатата е и най-очакваната поради уникалния маршрут, позволяващ зрителите да наблюдават, аплодират и окуражават състезателите от буквално няколко метра.


Варна има уникални предпоставки за подобно ветроходно изживяване, което освен атракция за зрителите представлява и сериозно предизвикателство за яхтсмените, които трябва да съобразяват изключително много фактори на това тясно пространство.


Амбицията е този маршрут да извоюва своето място в сърцата на варненци и по примера на други подобни събития в чужбина, бреговете да бъдат пълни със зрители.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент