17:30 ч.

30.08.17

3 мин.

0

1

0

Държавата като сапьор за "Дунарит"

от Иван Петров |

Държавата като сапьор за "Дунарит"

За минираното от сложни сделки дружество няма друго спасение


Само преди две години военните ни заводи стояха с дни без работа, поръчките за цяла година бяха под 250 млн. евро, а работниците им протестираха заради забавяне на заплатите. Днес предприятията работят на пълни обороти и едва смогват да изпълнят всички заявки. Огромният ръст в производството на ВПК, чийто оборот надхвърли 1 милиард евро през 2016 г., а през тази се очакват още по-добри резултати, осигурява стабилност както за десетки хиляди семейства, които работят в сектора, така и за цялата икономика. Военната индустрия е във топ 5 на експортните стоки и една от причините за очаквания рекорден износ тази година – 50 милиарда лева. Печалбите във ВПК са красноречиви и едва ли еднократни заради дългосрочните договори и гарантираните пазари. И докато във ВМЗ вдигат заплати, то в "Дунарит" и ЕМКО настроенията са повече от минорни. Заради отнетите лицензи. И ако за фирмата на Емилиян Гебрев връщането на разрешението за търговия минава през отстраняване на нередностите при съхранието на продукцията, но при "Дунарит" нещата са много по-сложни. Защото дружеството е минирано веднъж по времето на КТБ, а втори път - след фалита й, със сложна плетеница от цесионни сделки. И


ако така продължава, финалът е лесно предсказуем


Затова и решението на държавата да изкупи задълженията на завода изглежда повече от логично. Така ще тушира различните мераци за дружеството, ще гарантира работните заплати и ще подсигури бъдещето на завода. И това няма да е прецедент. Вече се случи с предпирятие от ВПК - "Авионамс". Повече от годината след одържавяването, заводът стъпи на крака и даже удвои договорите за ремонт на вертолети. Тогава никой не се притесни, че се прави национализация. Или че се замитат следи от КТБ.
Сега обаче има нова мода и нова опорна точка за тъмносин бой.  По министъра на иконимиката, който си позволи да сменя бордове, особено на високотехнологични паркове. Както и да иска смяна на шефове на агенции, които дълго време се отчитаха в реформаторски каси. Точно по негово предложение кабинетът взе решение за спиране на приватизацията. Както за държавни дружества, които бяха набелязани като апетитни хапки, така и на общински - едно от които е достатъчно печеливша финансова институция. Неслучайно огънят по Емил Караниколов започна в деня, в който заедно с анонса му за одържавяването на "Дунарит", той даде още една новина. А именно - че


проверките за всички приватизационни сделки на прехода текат с пълна сила


Когато те приключат, сигурно най-накрая ще стане ясно кой как продаде не само на КТБ, а и повечето активи на държавата в годините на прохождането на тази злополучна банка.
С черните си прогнози за мащабна национализация, хората на Командира всъщност правят само едно - отвличат вниманието от голямата тема за провалената приватизация. Която бе емблема на тяхното управление и резултатът от нея е налице - печалбите отидоха в офшорки, а задълженията ги плаща всеки един от няс. По тяхно време държавата, а не синдици, продаде активи за 25 милиарда срещу една пета от стойността им. 16 години по-късно само част от тези предприятия си спазват ангажиемнтите и продължават да работят. Голяма част обаче източиха парите и нарязаха на скрап заводите.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 00:14 · 01.09.2017
Не само Григор - и държавата се нас*а ...
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент