Съдбата на държавата в кутия за обувки


21:30 ч.

31.08.18

4 мин.

0

4

0

Борисов реши да контраатакува

от редактор |

Борисов реши да контраатакува

Вместо да чака бурна есен, премиерът отпуши напрежението с трите оставки


Първан Симеонов, изпълнителен директор
на "Галъп Интернешънъл"


При предишните министерски смени в
кабинети на Бойко Борисов залогът не изглеждаше чак толкова голям. Изглеждаше рутинно махане на бушони. Премиерът е много добър в това да маха и нищо да не му се отразява.
Сега обаче всички се питат дали министерските рокади няма да отключат по-тежки процеси. Трупат се скандал след скандал, стачка след стачка, протест след протест, което означава
бурна есен. И понеже Борисов си прави същата много проста сметка, явно е решил да изпревари събитията. За съжаление имаше и трагичен инцидент, който допълнително ускори нещата.
А и двама от освободените министри бяха с предизвестени оставки.
Важно е как рокадите в кабинета ще се отразят на управляващата коалиция и на парламента. Предстои Патриотите да си кажат думата, а чакаме да видим и новите лица в министерствата. Моето усещане е, че залогът е толкова голям, че Патриотите


няма да си играят много-много с огъня


Струва ми се, че с оставката на министър Валентин Радев част от кръговете вътре в ГЕРБ ще бъдат доволни. За Ивайло Московски също беше въпрос на време да си тръгне. За него в личен план може би оставката е облекчение, предвид това, което му се случи.
Що се отнася до Николай Нанков, неговото министерство обикновено се смята за интересно за определени политико-икономически кръгове. Затова там трябва внимателно да се гледа кой ще бъде сложен, защото може да има брожение от страна на либералната част от българското общество. Но като цяло не виждам причина за някакви големи трусове.
Разбира се, идват избори и всеки ще си вдига цената. Валери Симеонов ще каже: "Защо не ме питахте", Волен Сидеров засега май по-скоро е пас. Голям въпрос е дали ще има предсрочни избори за парламент. Продължавам да смятам, че Борисов ще прави всичко възможно да ги избягва като опция. Въпросът обаче е дали това ще бъде възможно вече, защото се натрупва много голямо брожение в обществото. Разбира се, това напрежение може да избие през някакви контролирани опции, но не знам дали тези оставки ще изиграят тази роля.
Противниците на Борисов ще се видят в силата си и ще кажат: "Ето бе, той поддава, давай да продължаваме !". Все пак по-вероятно е премиерът в познатия си стил бързо да успее да излезе и от тази ситуация.


Но явно ще му бъде все по-трудно


Вероятно той ще продължава както досега: когато някой поиска нещо, ще го получава. Ако някой протестира за нещо, Борисов ще реагира и сигурно ще измисли някакъв нов сюжет, някакъв нов разказ за есента. Нещо, с което да контраатакува.
Проблемът на Борисов, че освен в парламента
има още два вида опозиция. Едната е либералната, която е много активна в София.
Има още едни по-маргинални кръгове, от типа на февруарските протести, зад които седят обикновено някакви други неподозирани неща.
А зад тия хора обикновено стоят и някакви външни играчи. Има поне двама кандидати, които
са готови да влязат в мача като извънсистемни играчи. И разбира се, опасенията на ГЕРБ винаги са насочени към президента Румен Радев. И с основание, защото държавният глава носи две изключително важни качества, които много се търсят в момента. Едното е промяна, другото - стабилност. Защото в момента в България ситуацията е такава, че има желание за промяна на политическо ниво несъмнено, но в същото време, понеже икономиката е много по-добре отпреди, има и страх да не вземем да развалим нещата. И като се търсят алтернативи, се търсят такива, каквито хем да донесат промяна, хем да излъчват стабилност и сериозност. Е, Румен Радев ги има тези неща, Красимир Каракачанов е друг такъв човек. Хем са дошли на вълната на протеста, хем не си играят с огъня. Затова и ГЕРБ малко се боят от тези хора, защото те са готова алтернатива.
Самото питане дали Борисов ще спаси кожата и ще потуши това напрежение, е важно, защото помним и други ситуация. В началото на 2013 г. протестите получиха една оставка - тази на министър Дянков, но от това се настървиха още повече. Май сега не е такава ситуацията, но да видим. ГЕРБ страда, защото не им останаха силни фигури. Вицепремиерът Томислав Дончев може би е последният с непокътнат рейтинг в партията.
Но все пак ГЕРБ са вече десет години в управлението, поизносват се.


Промени се неусетно и самата нагласа на хората


Допреди 3-4 години беше възможно ГЕРБ да ни каже" Да, може да стават гафове, но правим нещо".
Сега обаче вече неусетно хората свикнаха с идеята, че нещо се прави и гледат как се прави. Най-успешните кметове на ГЕРБ се хвалят че правят много неща. Хубаво де, но хората вече искат да има и качество. В отговор управляващите обвиняват българите, че са се разглезили. ГЕРБ научиха хората, че правят пътища и сега хората си искат пътищата, но качествени. Най-важното е за Борисов като ги прави тези неща, да не изглежда под натиск. Номерът е да контраатакува и да измисля някакъв нов сюжет и пътьом да сменя играчи.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 08:47 · 01.09.2018
https://informnapalm.org/bg/rusky-neofashysty-sluzhat-na-rusyya-pod-prykrytyeto-na-chvk-vagner
Потребител · 02:39 · 01.09.2018
ПРЕЗИДЕНТА ИМА ДОБРИ ИДЕЕИ ЗА КАКВО ТРАБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ, НО НИКОГА НЕ Е НАПРАВИЛ НИЩО С КОЕТО ДА ПОДКРЕПИ ТЕЗИ СИ ИДЕИ.а БОРИСОВ СЕ НУЖДАЕ ДА ЗАПОЧНЕ РЕАЛНО ДА ИЗВЪРШВА БОЛЕЗНЕНИТЕ РЕФОРМИ, АКО НЕ ГИ НАПРАВИ ,НЯМА ДА ИМА ПРОМЯНА КЪМ ДОБРО.
А ЛИПСАТА НА РЕФОРМИТЕ , И РАБОТЕЩ ДЪРЖАВЕН АПАРАТ СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ НУЖДИ.
Потребител · 02:07 · 01.09.2018
Какви ги дрънкаш ве брадатко??За какво се е износил Борисов??Той ли е виновен,че чалгаджийската нация се изтрепва сама с втора употреба шоф'ори,микробуси и коли?!Къде на запад някой подава оставка,щот някакъв шибаняк се заблеял и се хвърлилн в пропастта??Ами що италианския премиер не си подаде оставката или някой министър от неговите,като там падна цял мост,та изби половин Италия?!Май този случай по мирише на неглидже,ама и там какво е виновен някой,че има хиляди остарели мостове и тунели?!
.,,.., · 22:39 · 31.08.2018
.,.,.,.,
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент