UBER е удобство без риск

UBER е удобство без риск | StandartNews.com

При нас няма "помпи" и злоупотреби, а всички плащания са по банков път

Иновациите, които са от полза за обществото, винаги побеждават, казва Димитър Радуков

- Колкото повече качествени алтернативи на пазара, толкова по-добре

- До края на годината ЕК ще излезе с общи правила за всички европейски държави.
- Под натиск от войнстващо лоби политиците понякога загърбват обществения интерес
- Отскоро работим заедно с една от големите аутсорсинг компании в България

Мобилното приложение за споделен превоз Uber навлезе и в България. Американската компания официално започна да предлага нискотарифната си услуга UberX в София. Потребителите могат да изтеглят мобилното приложение, да се регистрират и да повикат кола, която да ги откара до желаното място.

За разлика от традиционните таксита автомобилите са на частни лица - потребители, които са решили да споделят своето пътуване.
Цената на Uber е 70 ст. за повикване плюс 40 ст. за изминат километър, както и 20 ст. за минута. Тарифата се изчислява, като се събере таксата за повикване и се добавят парите за изминато разстояние и времето, за което сте стигнали до крайната точка. Появата на Uber предизвика бурна реакция на таксиметровите компании, които подадоха жалба в Комисията за защита на конкуренцията. "Стандарт" потърси за коментар Димитър Радуков, генерален мениджър на UBER България.

- Има ли решение на Комисията за защита на конкуренцията по проверката за нелоялна конкуренция от страна на UBER?
- Все още няма решение и на този етап нямаме представа какво ще е то. Досега нито един еквивалент на КЗК в друга европейска държава не е разследвал UBER, камо ли да излезе с негативно решение срещу компанията. Напротив - в редица европейски държави като Великобритания, Италия, Франция, Германия, Дания, Норвегия и Финландия комисиите за защита на конкуренцията са се изказвали положително за UBER и за неговия принос към един по-конкурентен пазар със съответните ползи за потребителите. Като иновативна платформа UBER предлага още една възможност за придвижване, което е добре за потребителите - колкото повече качествени алтернативи на пазара, толкова по-добре.
- И все пак вие работите извън всякакви регулации, не смятате ли, че сте на ръба на закона?
- Въпросът по-скоро опира до това, че законите в България са остарели поради бурното развитие на технологиите. Регулаторната рамка е писана през 1999 г. Време, което предхожда появата на смартфоните и мобилните приложения. Съответно, този тип иновативни услуги нито са забранени, нито са изрично обхванати.

- С какво вашата услуга се различава от тази на таксиметровите компании?
- Това, което ние предлагаме, e споделено пътуване. UBER е технологична платформа, която не осъществява транспортни услуги. Чрез мобилното ни приложение ние осъществяваме връзката между пътниците и нашите партньори - шофьорите на UBER, които искат да споделят своето пътуване. От една страна, това е още една възможност за хората, които искат да стигнат от точка A до точка Б. От друга, това е допълнителна възможност за доходи за нашите партньори, сред които има бивши пилоти, учители и оперни певци.
И все пак всички останали таксиметрови компании работят с лиценз. Не смятате ли, че и за вас трябва да има някакви законови правила?

- UBER e за регулациите. Но законовата и регулаторна рамка в България, а и не само тук, е остаряла. Това законодателство трябва да се осъвремени. В този смисъл е важно да се знае, че в момента Европейската комисия разработва една обща регулаторна рамка и общи правила за споделените пътувания, с която ще излезе до края на годината и ще важи за всички европейски държави.

- Как ще обясните тогава случващото се във Франция, където се стигна до забрана на UBER и арести?
- Следим внимателно това, което се случва във Франция. Историята познава много примери, в които новите технологии временно предизвикват напрежение в някои общества. Когато са под натиск от войнстващо лоби, политиците понякога загърбват обществения интерес и защитават статуквото само и само за да си осигурят спокойствие.
Но в крайна сметка иновациите, които са от полза за обществото винаги побеждават. Забележете, че в Париж само за няколко дни над 120 000 души подписаха петиция в защита на UBER. Важно е и да се отбележи, че в нито едно от заведените дела нито един френски съд не е обявил UBER-Pop за незаконна услуга. Казусът вече е стигнал до последната съдебна инстанция, в случая френския конституционен съд, който се очаква да се произнесе през септември. И не на последно място, както вече споменах, до края на годината се очаква Европейската комисия да излезе с обща регулаторна рамка за този тип услуга за целия ЕС.

- Да, но такситата имат таксиметров апарат, подлежат и на проверки от ДАИ, докато вашите коли се движат напълно инкогнито по улиците?
- При нас изчисляването на разстоянието става чрез GPS системата, което е много по-прецизно и елиминира възможностите за злоупотреба, например чрез заобиколни маршрути или така наречените помпи. Плащанията от клиентите се извършват чрез мобилното приложение само с дебитни или кредитни карти. Плащанията към нашите партньори също се извършват само по банков път. С това ние внасяме прозрачност в един сектор, който досега винаги е бил по-скоро в сивата зона и със съмнения за занижени данъчни приходи.

- След като ДАИ не ви проверява, как можете да гарантирате безопасността на вашите пътници?
- Пътуването с UBER е сигурно. Ние извършваме едни изключително сериозни проверки на нашите партньори. От тях изискваме свидетелство за съдимост, справка от КАТ, техническа изправност на автомобилите, сключена "Гражданска отговорност". Освен това ние имаме и по-високи изисквания за автомобилите им - те трябва да са максимум 10-годишни. Всички пътувания се проследяват чрез GPS система. Шофьорите са свързани към системата с личните си данни, телефонните си номера, банковите си сметки и регистрационните номера на автомобилите си. Тоест рискът от неизвестността кой с кого пътува е изцяло премахнат. Както водачите, така и пътниците се оценяват след всяко пътуване и тези с нисък рейтинг се отстраняват от платформата. Практиката показва, че това е много по-ефективно от спорадични проверки. Комбинацията от всички тези мерки прави пътуването чрез платформата на UBER изключително сигурно.

- Ако стане пътен инцидент, каква отговорност поема UBER?
- Всеки наш партньор задължително има валидна застраховка "Гражданска отговорност", която важи за трети лица, каквито са и пътниците. Освен това UBER има и глобална застрахователна полица, която се прилага в случай, че "Гражданска отговорност" не е достатъчна за покриването на всички щети на пътниците при инцидент.

- Какви са плановете за развитие на UBER на българския пазар оттук нататък?
- Първо, ще продължим да развиваме платформата за споделени пътувания, тъй като за нас българският пазар е много важен. Второ, ще разширяваме развойния ни център в София, който е ключов за компанията. В него се разработва софтуер, който се използва от компанията по целия свят. Ние търсим да наемем най-добрите и опитни програмисти и съответно финансовите условия са изключително атрактивни дори на фона на високите заплати в ИТ сектора в България. И трето, отскоро работим заедно с една от големите аутсорсинг компании в България. Планът е постепенно да прехвърлим голяма част от обслужването на клиенти от западноевропейските ни пазари в България. Тази инвестиция естествено ще създаде допълнителни работни места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай