Турция иска милиарди от ЕС, но няма да спре бежанците

Турция иска милиарди от ЕС, но няма да спре бежанците | StandartNews.com

Мафията видя в каналджийството нов доходен бизнес

В Гибралтар вдигнаха 10-метрова ограда, но и нея я заобикалят, казва Славчо Велков

Полк. Славчо Велков от Института за близкоизточни изследвания коментира пред "Стандарт" кои са най-големите рискове за националната сигурност в момента, когато натискът на мигрантската вълна се засилва.

- Полк. Велков, доколко мигрантската вълна представлява заплаха за националната ни сигурност?

- Трудно контролираните мигрантски вълни безспорно са един от факторите, които генерират евентуални заплахи за сигурността на държавата. Те продължават с неотслабваща сила по "балканския маршрут", част от който е България. Сега по една или друга причина на този етап основната вълна е по средиземноморската част от маршрута - през Турция, Гърция, оттам - Македония, Сърбия, Словения, Унгария, Австрия, Германия.

Въпреки влошените метеорологични условия този поток не намалява. Една от причините е, че Турция въпреки поетите задължения към ЕС и обещаните от Брюксел милиарди евро недостатъчно добре контролира и сдържа този поток. Известно е, че основната част от тези хора идват през територията на Турция. И ако сега погледнете близките до турския бряг гръцки острови, там можете да ходите само по спукани спасителни пояси, жилетки и гумени лодки. Бежанската вълна е заплаха не само за националната ни сигурност, но и за сигурността на страните от ЕС. В момента няма обща единна европейска политика по този въпрос. Необмислен бе ходът на Меркел, която в началото на тази вълна заяви: "Елате, ще ви приемем всички". И сега в резултат от това виждаме, че това представлява проблем, който генерира опасност за националната сигурност на редица страни. Страни от Шенгенското пространство дори промениха законодателството си по отношение на граничната охрана.

- Доколко една ограда може да бъде преграда за имигрантите?

- Скептичен съм по отношение на оградите. Те могат да се прескачат, разрушават, но най-често се заобикалят. И ако има ограда по българо-турската граница, ще се намери обходен път през река Марица и гръцката граница. Ако и там има ограда, ще се намери обходен път през Черно море, както вече дори се прави. Оградите са временно съоръжение, което може да реши проблема, но не задълго. До Гибралтар има една ограда, висока повече от 10 метра, която я преодоляват много успешно.

- Кои са най-сериозните външни заплахи за България?

- Като такива към този момент могат да се дефинират възможностите за неблагоприятно въздействие върху националната сигурност на ограничени или мащабни конфликти в непосредствена близост на територията на страната, международен тероризъм, неконтролирани мигрантски вълни, трансгранична престъпност и особено опасната й форма - незаконното превеждане не хора през границите на държави, а също и разпространението и проникването и засилващо се влияние на ултраконсервативни, религиозни идеологии.

Нашият анализ на външната среда за сигурност дава основание от началото на 2016 г., осмелявам се да кажа и през следващите няколко години, да се посочат като най-важни следните фактори, генериращи реални рискове и заплахи за страната ни. Не ги класирам по важност. Това са конфликтите и кризите в Сирия, Украйна , Афганистан, Ирак и Арабския полуостров. Тук вероятността за проявление определяме от средна до висока.

- А къде е Ислямска държава като генерираща заплаха за сигурността ни?

- Фактор е засилилата се дейност на Ислямска държава, включително възможностите за водене на хибридна война извън територията на Близкия изток, в това число страни от ЕС, фронтът Джабхад Ал Нусра, други радикални ислямистки организации и групировки в Леванта и страните от Северна Африка. В тази връзка е необходимо да се посочи, че ИД вече има завоювани позиции и територии, включително в Афганистан и непрекъснато увеличава влиянието си. Активизирането на дейността на "Ал Кайда" и нейните клонове в почти всички оперативни райони за действие на организацията, както и нарасналите възможности на талибаните също са фактор. Значителните промени във военнополитическите процеси и последвалата дестабилизация в държави от Северна и Западна Африка, Близкия изток, Арабския полуостров и Централна Азия, Сирия, Ливан, Ирак, Либия, Тунис, Египет, Мали, Йемен, Афганистан и Пакистан. В две от тези държави Мали и Афганистан в състава на международните мисии има българско военно и специализирано присъствие.

- Какво е положението на Балканите?

- Друг фактор е нестабилното положение в някои страни от Западните Балкани, Македония, Босна и Херцеговина и Гърция в политически, икономически, религиозно-етнически и друг план. Вътрешнополитическата нестабилност и рязкото влошаване на средата за сигурност в Турция, включително като следствие на динамиката на процесите в Сирия и Ирак също са фактор. Страната, която е член на НАТО и стратегически партньор на САЩ на Балканите, е във фактическо състояние на ограничен военен конфликт във вътрешността и по границите с посочените държави. Турция е приемник на милиони имигранти, които в средата на лятото на 2015 г. започнаха усилено придвижване към страни от ЕС. Предимно през границите на Гърция и в по-ограничен мащаб - на България. Независимо от спецификата на обстановката следва да се отчита факта, че Турция е съюзник по линия на НАТО на България и участва в съвместните усилия по охрана на границите. Въпреки това политиката й за лидерство в арабско-мюсюлманския свят и региона включва и опити за намеса във вътрешните работи на България чрез ислямистка пропаганда с цел създаване на етническа нетърпимост и използване на част от българите мюсюлмани като инструмент за вътрешната дестабилизация. За целта се използват различни способи, включително и медийно-провокативни като филма "България - моя земя" на катарската телевизия "Ал Джазира".

Следва да се отбележи и рязкото влошаване на отношенията на Турция с Русия, която се превърна в незаобиколим фактор в Близкия изток. Възможно е размразяване на съществуващите към момента конфликти в Приднестровието, Нагорни Карабах, Закавказието и Южна Осетия, както и възможност за превръщането на част от Източна Украйна в трайна гореща точка и генератор на мигрантски вълни, предполагаемо и възможно в т.ч. и към България.

- Какви са рисковете за вътрешната сигурност на страната?

- Като външна граница на ЕС и част от НАТО страната ни е натоварена с отговорности по граничната охрана на територии, като около част от тях протичат процеси, генериращи рискови заплахи. Основните от тях могат да бъдат вълните на миграция, свързани с трудноконтролирани големи маси хора, главно от района на Близкия изток, Северна Африка и Афганистан. Независимо от факта, че към края на 2015 г. и началото на тази година основните мигрантски потоци ни заобикалят, рискът за страната ни е реален и вероятно ще продължава да нараства. Включително и риск от епидемии. Тук следва да се посочат и грубите нарушения за охрана на външните граници на ЕС от страна на Гърция, посочени в последния вътрешен доклад за съюза. Не трябва да се подценява и заплахата от глобалния тероризъм. Видяхме какво се случи във Франция, Белгия, Турция. Продължава и успешното мащабно разпространение на ултраконсервативната идеология на Ислямска държава, включително в страните на ЕС. Включително и под нейно влияние се проявяваха терористите вълци единаци, граждани на европейски държави, извършили сериозни атентати с много жертви и ранени.

Трансграничната организирана престъпност, наред с наркотрафика,контрабандата с оръжие и боеприпаси, вече превърна каналджийството в доходоносен бизнес. Все по-често за съжаление проявлението на тази заплаха е съпътствано с голям брой жертви. Не бива да се подценяват и рисковете и заплахите за енергийната сигурност на страната.
Други рискове, чието проявление би могло да окаже негативно влияние, включително и в дългосрочен ефект е демографската криза, както и корупцията по високите нива на управление на държавата.

Актуалността на тези и другите посочени рискове и заплахи вероятно ще се съхрани до края на т.г., включително в средносрочен и дългосрочен план. Това потвърждава необходимостта от приемане на ефективни политики за противодействие и адекватен отговор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай