Стойнев: Ще сложа край на другарския огън в БСП

Няма да спестя истината пред конгреса, казва Драгомир Стойнев

Стойнев: Ще сложа край на другарския огън в БСП | StandartNews.com

Нямаме тайни решения в енергетиката, актуализация само на парите за здраве

- Г-н Стойнев, влязохте в спор с колегата си финансов министър Петър Чобанов за актуализацията на бюджета, защо? Нали тя бе решение на кабинета?

- Не мога да приема това решение. Още преди седмица заявих, че актуализация на бюджета не е необходима. Мнението ми знаят и финансовият министър, и премиерът. Въпреки, че не участвах в заседанието на Министерския съвет, когато се взе това решение, най-разумното в този момент е кабинетът да изтегли предложението си за актуализация на бюджета и да се внесе ново - за актуализация на бюджета на НЗОК. Ние трябва да гарантираме парите за здраве на хората. Но това може да стане и чрез вътрешно преструктуриране на разходите на отделните министерства.

- Една година по-късно кабинетът "Орешарски" е с гласувана оставка. Връщаме година и месец назад - щяхте ли да приемете отново поста икономически министър?

- Готов съм отново да потвърдя моята позиция, тъй като през тази 1 година се свършиха изключително важни неща за българската икономика. И това, което от БСП обещахме, че икономиката ще тръгне по пътя на икономическия растеж, е изпълнено. Отново ще потвърдя и ще работя за важни стратегически проекти като "Южен поток", за стабилизиране работата в Мини "Марица-изток", за ВМЗ "Сопот" и преодоляване на всички пречки за развитието на ядрената енергетика.

- Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че подозира тайни решения, взети на едно от последните заседания на кабинета "Орешарски" за "Уестингхаус".

- Има дебати, но няма решение. Имаме одобрение от страна на енергийните дружества - БЕХ и АЕЦ "Козлодуй", които са част от работната група, която подготвя Акционерното споразумение с "Уестингхаус". Смятам, че този проект е важен, защото отваря вратата за развитие на ядрената енергетика в България. Като страна член на ЕС ние ще се изправим пред необходимостта да осигурим още един доставчик на ядрено гориво, за да можем да работим в перспектива и по другите ни ядрени проекти.

- Нямаше ли да ви бъде по-лесно без министерската титла на конгреса утре? Да говорите за промяна, за грешките в управлението, както правят сега вашите съпартийци - кандидати за поста председател на БСП?

- Вижте, грешки прави всеки. И човек трябва да си ги признава. Правителството на Орешарски не довърши мандата си. Едно правителство има 4 години на разположение, за да развие своята политика. През първата година се развива почвата за реализирането на политиките, а през втората и третата - отглеждаш и работиш по това, което имаш да свършиш. На четвъртата година от управлението се берат плодовете. Така е в политиката, именно затова се дават и 4 години. За 1 година човек трудно може да даде еднозначна оценка дали правителството е успешно или провалено. Но ние наистина постигнахме резултати, които правителства с пълен мандат не успяха да реализират.

- За втори път сте претендент за лидерската позиция в партията. Защо се отказахте от състезанието на конгреса през 2012-а?

- Пред 2012 г. исках да покажа на партията, че не може изборът да е сведен между Сергей Станишев или Георги Първанов. Партията тогава не беше подготвена за промяна.

- Апаратът ли ви спря, кажете честно?

- Моралният стожер на партията ме спря - Стефан Данаилов, който ясно и категорично пред всички делегати заяви: "Драго, този конгрес не е готов за промяна - оттегли се".

- Питам ви, защото сега излиза, че сте фаворитът на "Позитано", че Станишев иска вас в председателския кабинет, така ли е?

- БСП не свършва с "Позитано". Аз съм подкрепен от десетки организации от всички области в страната.

- Преди около месец и половина е имало разговор между вас, Сергей Станишев и Михаил Миков в председателския кабинет на "Позитано" - така се говори от ваши съпартийци, на които имам основание да вярвам. И тогава точно Станишев е признал първо пред вас и Миков, че ще подаде оставка, но иска "да остави партията в сигурни ръце". Кои ръце са по-сигурни - вашите или на Миков?

- Делегатите са хората, които ще преценят, кои ръце са по-сигурни. И кой от кандидатите може да очертае политическия хоризонт, по който трябва да поеме БСП и държавата.

- Как виждате промяната в БСП?

- В тази надпревара на единомишленици сме се вторачили какво точно трябва да се промени в БСП. Но основният проблем е какво трябва да се промени в държавата. През тези 23 години преход хората са отчаяни, хората са вече уморени от постоянните борби, липсата на толерантност. Хората са жадни за национални приоритети, които да обединяват нацията. Членовете и симпатизантите на БСП искат връщане на ценностите на левицата като родолюбие, семейство, образование, възпитание. Именно БСП е партията, която може и трябва да върне надеждата на хората. Затова се кандидатирам и за председател на НС на БСП.

- Вярно е, че етикети се лепят лесно, но ви посочиха и като негласна номинация на ДПС. Опасявате ли се от "приятелски огън"? В крайна сметка човек на Станишев или на Първанов сте?

- Доста неща чух за себе си през тази кампания. Аз съм част от БСП и съм човек от БСП. Не вярвам в това състезание да има кандидати на АБВ, ДПС, ГЕРБ. Кандидатите за поста председател сме първо съпартийци, но ме боли, когато се говорят неверни неща. Даже чух, че съм бил и привърженик на шистовия газ, а разбирате, че това абсолютно не е вярно. Чух, че не съм завършил и във Франция, а моята дипломна работа е на разположение на всеки в библиотеката на Сорбоната.

- Самият Станишев дълги години бе подложен на атаки от "другари с партиен билет". Това май е "патент" за червените редици?
- Ето това искам да променя най-много в БСП. Ние като другари трябва да си казваме истините в очите, да спорим, но не през медии, а на нашите форуми. И тази практика ще я преустановя.

- Как ще си говорите с бившите другари? Ще ревизирате ли отношенията си с АБВ?

- За съжаление, от АБВ се занимават само с критики към БСП. До този момент не съм видял предложения за конкретни политики. В АБВ се намират бивши членове на БСП, но все още има огромна разделителна линия между двете партии.

- Самият Станишев призна, че ДПС публично изви ръце на БСП. Кога? И защо оставихте впечатлението сред редовите членове, че БСП е подгласник във вземането на решения?

- Вижте, аз винаги съм изпълнявал програмата на БСП, която бе припозната в много сектори и от правителството. Ние, като социалисти, обещахме на хората работа и растеж. Обещахме създаването на нови работни места и за тази година има нови 40 000 само за първото тримесечие. Шест месеца поред имаме ръст на промишленото производство. Обещахме строг контрол на концесиите и това е първото правителство, което започна да отнема концесии от недобросъвестни концесионери. Започнахме политика на стабилизиране на енергетиката, която бе подготвена за приватизация от правителството на ГЕРБ. И направихме достатъчно, за да не се стовари кризата в енергетиката на гърба на българските граждани.

- За разрива между БСП и ДПС, между БСП и кабинета - разговаряли ли сте за това с премиера Пламен Орешарски? Вие лично?

- Правителството си подаде оставката, тъй като имаме неработещ парламент и тъй като двете политически сили явно не подкрепят правителството и това е един нормален, необходим процес, когато има разногласия. Опасността политическата криза да се прехвърли върху икономиката, а оттам и да се стигне до социална криза е много голяма. Силно се надявам следващото правителство да работи в една стабилна политическа ситуация.
Премиерът Орешарски постъпи правилно.

- Защо не станахте социален министър? Бяхте острието на БСП точно по социалните въпроси, вие написахте голяма част от социалните ангажименти в предизборната програма?

- Министър-председателят Пламен Орешарски прецени, че аз съм му необходим за икономически министър. Ние работихме изключително ползотворно с него, когато той бе финансов министър, а аз икономически съветник на министър-председателя. Той много добре е преценил моите качества и като една от причините да бъда избран за министър, който отговаря за енергетиката, е, че аз нямам обвързаност с енергийни зависимости в енергетиката. Що се отнася до програмата на БСП в социалната сфера - удовлетворен съм, тъй като голяма част от законопроектите, които бяха подготвени от мен в предишния парламент, сега вече са факт. И близо 75 процента от програмата на БСП в социалната сфера е изпълнена.

- Как оставяте енергетиката на България? Ще се случи ли "Южен поток"? Какво става с проекта "Белене", с АЕЦ "Козлодуй"?

- В енергетиката не трябва да се вземат прибързани решения и не трябва да се правят резки промени. Заварихме изключително тежко състояние в този сектор. Спомняте си, министър Асен Василев поиска помощ от Брюксел, тъй като той бе отчаян от това, което бе заварил в министерството. Голяма част от препоръчаните мерки са вече изпълнени. За една година чудо не може да се случи, но стабилизацията започна. За съжаление не ни достигнаха останалите 3 години, за да изведем енергетиката от това тежко състояние, в което се намира. Мога да ви дам за пример, че 2013 година НЕК трябваше да има дефицит от 340 млн. лв., а завърши с дефицит от 144 млн. лв. Това ясно показва, че действията, които сме предприели, са в правилна посока. Не приемам упреците на опозицията, че за една година дефицитите в енергетиката са се увеличили с милиарди. Това не е вярно!

- И какво остана на хартия от този план?

- Това, за което най-много сме се борили, е да има сигурност и ръст в икономиката и създаване на работни места. Ако бяхме останали още 3 години, тези 240 000 нови работни места щяхме да ги създадем.

- Ще ви върна на конгреса в неделя. Ако ви изберат за председател на БСП, ще поканите ли в екипа си останалите претенденти? Всъщност, много лидери или много лагери има в редиците ви?

- Чест е за всяка партия да има личности като Мишо, Янаки, Мая, Корнелия. Това са политици, с които всеки един бъдещ лидер може да направи екип.

- Възможна ли е коалиция БСП-ГЕРБ след предсрочния вот? БСП-ДПС? И за "Коалиция за България" - сменяте ли името и състава й?

- БСП ще влезе в коалиция с друга парламентарна сила, ако имаме гаранция за изпълнение на нашата програма - първо. И второ - ако органите на партията и членовете на партията са съгласни да влезем в коалиция. Считам за необходимо наименованието на "Коалиция за България" да бъде променено и то ще бъде променено, ако аз стана лидер, разбира се. Трябва да се преразгледа тежестта на всеки един от коалиционните партньори.

- Ако БСП спечели изборите, а вие сте лидер на партията - готов ли сте да станете премиер?

- Нека първо да свършим работата, нека първо да върнем доверието на хората. Имаме много по-важни задачи, които са бъдещето на страната, отколкото да мислим сега за постове. Партията ще прецени кой ще бъде министър-председател.

- И все пак - в по-обща формулировка - трябва ли лидерът на партията да поема лично отговорността за премиерския пост?

- В България обикновено лидерите на партиите поемат тази отговорност. Но в Европа има много примери, които ясно показват, че това не е необходимо.

- Станишев не стана премиер и посочи Орешарски?

- БСП гласува доверие на Пламен Орешарски преди парламентарните избори. И считам, че в политиката трябва да има последователност. Ние поехме този ангажимент пред българските граждани и го изпълнихме.

- В четвъртък министър Чобанов каза в "Лице в лице", че ако Станишев беше станал премиер, той е щял да подаде оставка. Вие щяхте ли да останете министър на икономиката с премиер Станишев? Явно е имало такива разговори за Станишев премиер?

- Аз не съм присъствал на такива разговори и ми е трудно да ги коментирам. Всеки министър има правото да остане или да си подаде оставката.

- Вие щяхте ли да сте министър, ако Сергей Станишев бе станал премиер?

- Да.

- Какво няма да спестите на делегатите в неделя?

- Делегатите много добре знаят какво е състоянието в партията. Няма да им спестя истината. И един откровен анализ къде сме и къде трябва да стигнем.

- А на останалите претенденти?

- На тях оценка могат да дадат единствено делегатите на конгреса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай