Станислав Анастасов: Брюксел пуска парите за екопроектите

Станислав Анастасов: Брюксел пуска парите за екопроектите | StandartNews.com

Кога ще бъдат размразени плащанията по ОП "Околна среда" (ОПОС)? Ясен ли е вече окончателният размер на финансовите корекции по европроектите, финансирани по ОПОС, и как ще бъдат разпределени те? Да очакваме ли нови протести от фирмите за рециклиране, след като Народното събрание не успя да гласува отлагането на рестриктивните текстове в Закона за управление на отпадъците, които влязоха в сила от 13 юли? Готови ли са вече плановете за управление на риска от наводнения и какво съдържат те? За отговор на тези и други актуални въпроси се обърнахме към министъра на околната среда и водите в оставка Станислав Анастасов, който ръководи МОСВ от 19 юни тази година.

До седмици плащанията ще бъдат размразени, казва министър Станислав Анастасов

- Г-н министър, каква самооценка си давате като министър за краткия период, през който бяхте начело на МОСВ?

- Продължихме добрата работа, която моят предшественик г-жа Искра Михайлова започна. Политиките на МОСВ са дългосрочни, така че, независимо дали става дума за период от месец и половина, година или 4 години, той не e достатъчен за постигане на резултатите на тези дългосрочни политики. Едно от важните неща, които успяхме да постигнем, е напредъкът по ОП "Околна среда 2007-2013" (ОПОС), който вече е чувствителен. Тече проверката от ИА "Одит на средствата от ЕС, която да установи, че механизмите за управление и контрол по ОПОС работят. Вече е въпрос на седмица-две въпросите около прекъсването на плащанията по ОПОС да бъдат уточнени и средствата да бъдат възстановени.

- Кога? Неколкократно сроковете бяха отлагани, а и вие бяхте обещали това да стане до края на юли. Имаме ли ясен отговор от Брюксел, че те ще бъдат отблокирани?

- Бях посочил срок до края на юли, но имахме технологично забавяне от няколко дни. Важното е, че технологичните стъпки са извървени и че на 20 юли беше подготвен и изпратен до сертифициращия и одитния орган Сертификат номер 27, в който са отразени новият начин на работа и новите контролни механизми по ОПОС. В момента екип на ИА "Одит на средствата от ЕС" е в министерството и проверява нашата работа. Беше извървян дълъг път и сега се намираме на финалната права. След приключването на тази проверка вече няма да има никакви пречки пред вдигането на бариерата пред плащанията по ОПОС от страна на Брюксел.

- Г-жа Искра Михайлова помогна ли за това в новото си амплоа на евродепутат и председател на комисия в Европарламента?

- Г-жа Михайлова винаги е помагала на България от всички позиции, на които е била. Определено постът на председател на Комисията за регионално развитие в Европейския парламент й предоставя много възможности да работи за България, включително и по отношение на средствата по Европейския фонд за регионално развитие.

- Подкрепихте исканията на рециклиращата индустрия за отлагане на текстове от Закона за управление на отпадъците, но Народното събрание така и не проведе редовно заседание, на което да бъдат обсъдени и гласувани промените. Да очакваме ли нови протести от страна на фирмите за скрап?

- Надяваме се в понеделник парламентът да гласува промените. Но ако това не се случи, проучваме т.нар. План Б - т.е. дали е възможно с подзаконов нормативен акт да гарантираме, че поне системата за събиране на черни и цветни метали ще продължи да работи. Това е много важно от гледна точна на управлението на отпадъците, тъй като не можем да си позволим да останем без работеща система. Изправени сме пред фактическа невъзможност за изпълнение на действащия закон, което е допълнително предизвикателство за контролните ни органи. Идеята ни е с подзаконов нормативен акт в рамките на действащата уредба да се регламентират отношенията - т.е., ако общините нямат възможност да приемат отпадъци, да имат право да сключат договори с всички действащи площадки. Можем да дадем инструкции на общините какво могат да направят в тази ситуация, в която нямат изградени площадки за приемане на отпадъци от черни и цветни метали. Целта е те да бъдат наясно как биха могли да изпълняват задълженията си, като използват действащите лицензирани от МОСВ площадки, за да се избегне всякакво съмнение, че не се предпочита един или друг пазарен субект.

- Кога ще бъде готов Националният план за управление на отпадъците, който трябва да регулира отношенията между държавата и индустрията по модерен европейски модел?

- Работим интензивно за разработването на Националния план за управление на отпадъците. Необходимо е те да се разделят още на мястото, на което възникват, а не да се сепарират впоследствие. Има нужда от разделното им събиране и рециклиране. В ЕС вече се говори за изцяло кръгова икономика, в която понятието "отпадъци" отпада и става дума само за суровини, които се движат по определени потоци. Трябва да гледаме на отпадъците като на суровина - обществото и бизнесът имат интерес от това.

- Ясен ли е и вече крайният размер на финансовите корекции, които ще бъдат наложени по сключените в нарушение на ЗОП договори? Имаше слухове, че от Брюксел настояват за повишаване на размера им.

- До момента нищо друго освен 97-те млн. лева наложени финансови корекции не се коментира. Имаше определени съмнения от страна на ЕК, но с мотивиран отговор Управляващият орган успя да я убеди, че други финансови корекции не са наложителни.

- Как ще бъдат разпределени те?

- Близо 94 млн. лв. от наложените корекции са за сметка на общините, а 3,5 млн. лв. са плоска финансова корекция, която ще бъде за сметка на Управляващия орган, т.е. - на бюджета на МОСВ, съответно - на държавния бюджет. Тези суми могат да бъдат намалени в резултат на икономии по време на строителните дейности.

- Тази година е необичайно дъждовна. МОСВ разполага ли вече с подробни планове за управление на риска от наводнения?

- Плановете за управление на риска от наводнения все още са в първоначалния си етап - т.е. оценяват се потенциалните райони. Подчертавам, че това е доста сложен и бавен процес, а изработката им е комплексна задача за Басейновите дирекции.

- Обещахте да бъде изготвена картотека на сухите реки у нас. Кога ще бъде готова тя?

- Сухите реки и в момента се вземат предвид при изготвянето на плановете за управление на риска от наводнения. Що се отнася до самата картотека, надявам се в най-скоро време тя да бъде изготвена. Подчертавам обаче, че това няма да е подробен анализ и оценка, а информация, която Басейновите дирекции и областните управители да имат предвид при оценка на риска от наводнения.

- Кога ще започне изграждането на Националния център за управление на водите в реално време?

- След като бъдат изготвени плановете за управление на риска от наводнения, ще започне и работата по изграждането на Националния център за управление на водите в реално време, който е една от основите цели на дългосрочната ни политика. Центърът ще подпомогне изпълнението на ангажиментите на България за подобряване управлението на риска от наводнения. За постигане на устойчиво използване на водите е важно отговорните институции да разполагат с актуална информация в реално време.

Работата по изграждането на центъра ще протече на три етапа. Първият обхваща изготвянето на един пилотен проект за изграждане на Център за управление на водите в басейна на р. Искър като част от общия център. В момента се подготвя обществената поръчка за този пилотен проект, която е на стойност 6 млн. лева. По време на втория етап ще бъде направен анализ на резултатите от изградения център за басейна на р. Искър и проект за изграждане и внедряване на национален център за цялата страна. При третия етап ще се изгради и самият национален център. Той ще прогнозира и ще разработва различни краткосрочни, средносрочни и дългосрочни сценарии в зависимост от всички фактори, като дъждове, снеготопене, приток и отток на водите. При възникване на екстремни явления центърът ще може да координира действията между всички участващи в управлението и експлоатацията на хидротехническите съоръжения държавни структури - МОСВ, Басейнови дирекции, НИМХ, МИЕ - Предприятие "Язовири и каскади", ЦДУ при ЕСО, МЗХ - "Напоителни системи" ЕАД, ИА "Проучване и поддържане на река Дунав", общини, областни управители и останалите отговорни институции, които имат отношение към водите. Финансирането и реализирането на проекта е предвидено да се осъществи в рамките на ОП "Околна среда 2014 - 2020".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай