Смилов: АБВ няма да приеме оставката на Първанов

Смилов: АБВ няма да приеме оставката на Първанов | StandartNews.com

Даниел Смилов, политолог

- Г-н Смилов, кои са най-важните изводи, които можем да направим след гласуването на дълга?

- Изводите за мен са два. От една страна, според мен се стигна до все пак разумното решение. Получи се напрежение, което не беше обосновано с оглед реалното съдържание на проблема. Мисля, че в крайна сметка почти всички в парламента се убедиха в разума на това действие за поемане на дълг в тези размери. Тези размери са продиктувани от финансовата политика, от разчетите, които това правителство прави и беше обявило предварително. До голяма степен проблемът възникна от това, че финансовият министър и правителството като цяло не успяха да обяснят добре на хората как се получава тази сума и казана така наведнъж - 8 милиарда евро - остави мнозина стреснати. Втората страна на въпроса е за ролята на ДПС, която според мен се преувеличава. Дори от това гласуване стана ясно, че управляващото мнозинство, въпреки несъгласията, които излязоха на повърхността, би могло да прокара решенията и без ДПС. Включването на ДПС аз разчитам като поредния опит на Движението да се опита да демонстрира, че без него управляващото мнозинство не може да работи. Но фактите не говорят в тази посока. В АБВ възникна напрежение, което може би трябва да се коментира. Изненадах се, че президентът Първанов реагира по този начин. В крайна сметка той обяви, че е бламиран от собствената си група, без никой особено да го кара да прави това нещо, но неговата позиция аз разчитам като опит все пак да изчисти отношението между него и парламентарната група. Това, което очаквам, е групата да потвърди доверието си в г-н Първанов, да не приеме оставката и да поеме някакъв ангажимент за в бъдеще такъв тип конфликти да не се получават.

- Как обаче да разчитаме действията на парламентарната група на АБВ, която реши да гласува "за"? Може ли това решение да се приема като бойкот срещу лидера Георги Първанов?

- Не бих казал бойкот. За мен това беше логична позиция, продиктувана от самото съдържание на проблема, което не предполагаше АБВ да застане против. Още повече министър Калфин ясно изложи аргументи в подкрепа на тази правителствена позиция и неговото мнение, знаете, е много тежко. Нещо повече - ако групата беше застанала против политиката за дълга, това би поставило наистина министър Калфин в страшно неудобна позиция като участник в това правителство и сериозно и за участието на АБВ в управляващото мнозинство.

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай