Сирийците бягат от войната, не от Асад

Оля Ал-Ахмед - арабист и преводач

Сирийците бягат от войната, не от Асад | StandartNews.com

- Г-жо Ахмед, САЩ и Русия се договориха за ликвидиране на химическите оръжия на Сирия и се очаква решение на ООН за приложението на тази договореност. Премахва ли това опасността от военен удар на САЩ срещу режима в Дамаск?

- Не смятам, че това напълно премахва опасността от военен удар на САЩ срещу режима в Дамаск. По-скоро това е въпрос на забавяне и отлагане, но не и окончателно париране на действието. Би трябвало позицията на Русия да се вземе на сериозно, като тропване със съдийско чукче по масата, но лично аз смятам, че Обама е непредвидим.

- Защо Франция, която не бе поканена на срещата на държавния секретар на САЩ Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров в Женева, е най-непримирима срещу Башар Асад?

- Според мен Франция в случая страда от "комплекс за малоценност", предвид на това, че някога Сирия е била френска колония. Сега Франция иска да си възвърне старата позиция на диктуващ доминант. Точно както Ердоган се вживява в ролята на османлия, така и Франция се е вживяла в момента в старата си роля.

- Каква ще бъде френската позиция в Съвета за сигурност на ООН при обсъждането на резолюцията за Сирия?

- За това каква ще бъде френската позиция в СС на ООН никой не може да предвиди. Би било непрофесионално да се дават прогнози.

- Може ли по-нататък да се очакват различни интерпретации на Москва и Вашингтон за постигнатата вече от тях договореност за сирийските химически оръжия?

- Разбира се, че е възможно. В ситуация на военни действия никога не може да се разчита на нещо окончателно. Всичко зависи от това, как ще бъдат изпълнявани договореностите, дали ще има предоговаряне в процеса на последващи преговори. Други субективни и обективни фактори също биха могли да повлияят на интерпретацията на постигнатите договорености.

- Променя ли се нещо в Близкия изток с новата ситуация с конфликта в Сирия?

- Да, разбира се! Близкият изток напълно се промени! Ситуацията в Сирия в момента диктува политиката и икономиката на целия Близък изток. Това е верижна реакция, като цяло. Близкият изток ще мутира напълно след сегашното положение в Сирия. За съжаление дългоочакваната "Арабска пролет" се превърна в неочаквана "Арабска зима"!

- Вие сте експерт по бежанските проблеми. България вече достигна капацитета си да приема бежанци, търсещи спасение от кръвопролитията в Сирия? Ще може ли да се разчита на помощ отвън?

- Бежанският поток вече е факт. Капацитетът отдавна е надминат и въпреки това страната ни продължава да приема тези невинни хора - жени и деца, цели семейства, страдащи от нелепата война. Искам да подчертая, че бежанците бягат именно от кръвопролитията, те бягат от самата война, а не от режима! Това е много важен момент, на който искам да акцентирам. Когато ти пада бомба на главата или в теб се изстрелва куршум, ти нямаш време да го хванеш и да видиш кой именно го изстрелва, след което да вземеш решение да бягаш или не! Това е война и те бягат от нея!
За момента все още се справяме с вътрешен ресурс - помощите, които отпуска държавата, местните общности, дарения от граждани и фирми, както и интензивната работа на Българския Червен кръст. Всички институции са мобилизирани и се работи усърдно.

Оля Ал-Ахмед - арабист и преводач

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай