Съгласието за Темида е заслуга на Борисов

Съгласието за Темида е заслуга на Борисов | StandartNews.com

Поправките в конституцията отварят пътя ни към Шенген

Намеси се в критичната фаза, когато процесът бе пред провал, разкрива Данаил Кирилов

Данаил Кирилов (ГЕРБ) е председател на правната комисия в 43-тото Народно събрание. Член е на Временната комисия за обсъждане на Законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията на Република България.
"Стандарт" разговаря с него за постигнатия политически консенсус по съдебната реформа, за направените от партиите отстъпки

* Всички направихме големи отстъпки
* Партиите, постигнали консенсуса, са автори на новия проект
* Работим отдавна по промените в процесуалните закони

- Г-н Кирилов, кое доведе до успешен край преговорите - заплахата от предсрочни избори или стъпката назад, която направиха всички партии по препоръка на премиера Бойко Борисов?

- Два са ключовите фактори. Първият е политическата воля, вторият е политическият компромис. По отношение на волята, мисля че този резултат е следствие от огромните усилия и личното участие на премиера Борисов във финалната, критична фаза, на този процес, който за съжаление беше обречен на провал. Именно тази точна, адекватна и навременна намеса реши казуса в благоприятна посока. И доведе до второто - до осъществяването на политическия разум, до намирането и постигането на политически компромис.

- Кой направи най-голям компромис?

- Всички направихме големи компромиси. Не бих могъл да правя точни измервания коя позиция до каква степен е била коригирана с цел да се постигне настоящият консенсус. Но при преговорите е така. Важно е, че надделя добросъвестността и се стигна до положителен резултат. Не може една преговаряща страна, която и да е тя, да спечели на 100% по всичките си искания. Политическото съгласие и съгласието въобще налага разумен компромис, за да се запази същността. Мисля, че на този етап постигнахме същността, една сериозна, огромна стъпка в посока на осъществяване на съществена промяна в съдебната система. И най-важното, мисля че уверихме магистратите в това, че законодателната, политическата власт у нас може да работи за укрепване независимостта на магистратурата. Сега топката е в полето на магистратурата.

- Предстои днес да се събират подписи. Очакванията са те да бъдат над 180 как се комулира тази подкрепа само с една техническа промяна в бройката на квотите в съдебната и в прокурорската камари на ВСС?

- Не само в бройката. Сега остана една група от въпроси, която евентуално ще бъде обсъждана, дискутирана впоследствие. Това са въпросите за мандатността, т.е. за навлизане на магистрати от средния ешелон във Висшия съдебен съвет, както и за начина на гласуване в съвета. Но пак казвам, налага се понякога да се пожертва нещо, за да се постигне съществен резултат.

- Кога трябва да бъде първото гласуване на промените на конституцията?

- Ако утре се внесе новият законопроект за изменение и допълнение на конституцията, първото гласуване трябва да бъде най-рано след един месец. Като междувременно пак би следвало да се извървят стъпките, които извървяхме досега. Т.е. да имаме временна комисия, която да разгледа законопроекта, да се проведе заседание на тази комисия и съобразно доклада да се влезе в пленарна зала.

- Реформаторският блок ли бе препъникамъкът за това съгласие да стане още в понеделник, например, или дори в предните месеци?

- Не бих искал да персонализирам. Това би било твърде едностранчиво в този момент, всяка парламентарна група или повечето парламентарни групи използваха в максимална степен едни или други преговорни тактики, включително и да доведат нещата, образно казано, до ръба.

- Само конституцията ли обаче е гаранция за реформа в съдебната система? А Законът за съдебната власт, новият Наказателен кодекс - това не е ли също част от общата програма за съдебна реформа?

- Безспорно и категорично. Всички процесуални закони и не само те, но и устройственият закон за съдебната система, са важна част от реформата. Познавате дебатите по стратегията, знаете тяхната история. Дискутираше се необходимостта от изменение на конституцията като най-силна предпоставка за това да се извършат вече конкретни изменения в останалото ни законодателство. Ако имаме решение по конституционната рамка, това е ключовата, най-важна предпоставка да довършим, бих казал, работата по другите елементи на процесуалното законодателство и на Закона за съдебната власт. Тази работа не сме я спирали. Не сме били пасивни във времето досега. Ще припомня, че направихме съществени изменения по подсъдността като в Гражданския процесуален кодекс, така и в Наказателнопроцесуалния кодекс, понастоящем обсъждаме и такива изменения в административно-процесуалния кодекс. Яснотата по конституцията ще ни даде възможност вече да пристъпим и към окончателното обсъждане на трите законопроекта, които са за изменение на Закона за съдебната власт. Т.е. вече да установиме детайлите в структурните и устройствените взаимоотношения в съдебната система.

- Имаше идея за допитване до Конституционния съд между първо и второ четене на поправките в Конституцията. Ще се обърнете ли към него?

- Това беше категоричното решение на Съвета на председателите на парламентарните групи. След като решението е такова, то би следвало всички да работим в тази посока. Аз имах възможност във вчерашния ден да изразя известни резерви по въпроса, касаещ основанието Конституционният съд да се произнесе предварително по един проект, тук конкретно за изменение на конституцията. Обосновах го с досегашната практика на Конституционния съд. Това го казвам като евентуално като теза за размисъл.
След като това е особено важно в този момент, аз мисля, че не е невъзможно Конституционният съд да намери основание да изрази становището си, което очевидно е важно и съществено за политическите сили в настоящия етап.

- Конституцията и Шенген. Толкова ли са вързани промените в конституцията и приемането ни в Шенгенското пространство?

- Всички съществени проблеми на политическия ни живот се оценяват от партньорите ни извън държавата, при това много обективно и доста задълбочено. Така че няма как да няма връзка, но пък и се надяваме усилията ни да бъдат зачетени обективно и в положителен аспект.

- Това ли е "проектът Борисов" на конституцията? И коя партия е вносителят - ГЕРБ, ДПС, Реформаторският блок?

- Консенсусът, до който достигнахме, определи за автори и за вносители всички политически партии, парламентарни групи, които подкрепят този проект. Аз смятам, че това е най-точното и обективно описание по отношение на "авторството" в конкретния случай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай