Надявам се диалогът между Турция и Европа да продължи

Надявам се диалогът между Турция и Европа да продължи | StandartNews.com

Българският етнически модел се оказа много по-добър от френския

В наш интерес е да имаме стабилен и предвидим съсед, казва Четин Казак

- Г-н Казак, каква е позицията на ДПС за събитията в Турция?

- Още на 16 юли ДПС излезе с позиция. Тя бе качена на сайта ни и беше преведена и на турски език, за да е ясна и да няма спекулации. От самото си създаване ДПС се придържа към европейските демократични принципи за свобода, демокрация, толерантност и правова държава. В декларацията си посочихме, че категорично заставаме зад демократично избраните органи на Република Турция и осъждаме всеки опит за насилствена промяна на законоустановения строй и подмяна на легитимните органи на управление. Заставаме твърдо зад желанието на турския народ да запази демократично установения строй.

- Какво мислите обаче за реакцията след потушаването на метежа - 60 000 арестувани, извънредно положение в следващите 3 месеца, евентуално връщане на смъртното наказание?

- Преди ден и френският Сенат одобри удължаване на извънредното положение в страната с още 3 месеца заради атентата в Ница. Всяка държава в такава ситуация има право да взема извънредни мерки, които по принцип не са допустими в нормална ситуация. Ние се надяваме и вярваме, че Турция ще продължи по своя път за покриване на критериите и стандартите за членство в ЕС и ще отстоява своята евроатлантическа ориентация. Искрено желаем час по-скоро да бъдат надмогнати последиците от сериозното изпитание, на което бе подложена цялата държава и турският народ.

- Как се вписва евентуалното връщане на смъртното наказание в устрема на една държава за покриване на европейските стандарти?

- Не съм убеден, че ако в България в момента се инициира референдум за връщане на смъртното наказание, какъв ще бъде резултатът. Особено под влияние на емоциите от катаклизъм или сериозен инцидент, било то от хуманитарен или престъпен характер. Тогава обществото настръхва. Аз съм убеден, че когато емоциите се уталожат, престанат да бъдат водещи, разумът ще надделее и няма да се стигне до подобен развой на събитията в Турция.

- Българските евродепутати Илияна Йотова и Ангел Джамбазки призоваха да спре работата по споразумението за премахване на визите за турските граждани.

- Наистина се надявам да се направи трезв анализ и да се възстанови процесът на преговори и сътрудничество. Само по този начин и ние в България бихме могли да възстановим спокойствието по нашите граници и сътрудничеството с една държава, която е наш съсед и с която сме обречени да живеем заедно, добросъседски. Най-вече България има интерес съседите ни да са стабилни и в добра кондиция, с добър диалог с евроатлантическите ни партньори.

- Т.е. прогнозирате, че няма да има разрив Турция - Европа?

- Силно се надявам да няма подобен сценарий. Напротив, виждате, че и от съседна Турция се чуват гласове за запазване на диалога и сътрудничеството.

- Но в речта си при обявяване на извънредното положение Ердоган директно заяви, че не приема съвети от ЕС и ги съветва да не се бъркат във вътрешните работи на страната му.

- Тези изявления не противоречат на желанието за ползотворно сътрудничество и равноправен диалог.

- Вие имате ли роднини в Турция? Те притеснени ли са? Има ли напрежение сред сънародниците ни там?

- Няма турчин в България, който да няма свои роднини в Турция вследствие на периодичните изселнически кампании, организирани от комунистическия режим. За нас това, което се случва в Турция, се отразява особено на нашите чувства и мисли. Всеки мисли за своите роднини и приятели там. Затова сме и първите, които горещо желаем час по-скоро стабилността, спокойствието, гражданският мир и демократичният политически процес в Турция да бъде възстановен. Цялото общество там преживя шок, все пак става въпрос за въоръжен преврат и бяха дадени много жертви.

- Какъв е рискът за България от една нестабилна Турция? Да ни залее бежанска вълна ли?

- Всякакви са рисковете, включително и заплаха от възобновяване на бежанския натиск по нашата граница. Така че ние последни бихме имали интерес от задълбочаване на нестабилността в Турция.

- Как ще коментирате призива на Радан Кънев да не се гласува в Турция на президентските избори заради ситуацията там?

- От една страна, силно се надявам спокойствието и мирът да бъдАТ възстановени до края на октомври. От друга, категорично заявявам, че нашите сънародници никога не са представлявали нито заплаха, нито проблем за България. Напротив, това са едни достойни, мирни и лоялни български граждани, които са участвали съвсем добросъвестно, когато им е била предоставена възможност във всеки изборен процес и са давали своя глас в името на утвърждаване на демократичното развитие на България.

- ДПС е против всяко ограничение на изборния процес в Турция?

- На този етап не виждам никакво основание да се отнема възможността на сънародниците ни в българските избори, каквито и да са те - президентски или парламентарни.

- Защо предложихте 30 октомври да е датата на президентския вот?

- За нас датата не е от такова съществено значение, по-важно е какви кандидати ще има и кой ще бъде избран. Ние предложихме 30 октомври, защото това е златната среда, между това, което предлагат ГЕРБ - 6 ноември, и БСП - 23 октомври. Като центристка и либерална партия търсим компромиса и така да се концентрираме върху същината на вота. Най-важният въпрос е какъв президент иска да има България.

- И какъв президент трябва да има България? Какъв президент иска ДПС?

- ДПС иска България да има президент, който да е обединител на нацията, убеден евроатлантик и човек, който ще изпълнява съвестно отговорностите си на държавен глава, без обвързаности - нито политически, нито икономически.

- Ще излъчите ли свой кандидат, ще участвате ли пряко в изборите?

- Това решение ще бъде взето, когато назрее моментът. Виждате, че останалите политически партии още не смеят да излъчат своите кандидати, дебнат се, надлъгват се.

- А вие защо не дадете тон? Преди месец лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова кандидатите да бъдат излъчени навреме...

- Ние не искаме да надхвърляме боя си като трета политическа сила. Има по-големи от нас и е редно те първи да се обозначат - със свои кандидати, със свои платформи.

- Очаквате ли гласовете на ДПС да имат решаващо значение при определяне на следващия държавен глава?

- Знаете, че ДПС винаги е играело основна, а много пъти и решаваща роля в президентските избори. Очакваме и този път да е така.

- Преди ден главният прокурор Сотир Цацаров призова да не се слага знак на равенство между религията ислям и радикалният ислям, превърнал се в политическа доктрина. Той посочи още, че оздравителните процеси могат да дойдат от самите мюсюлмани и в диалог с тях. Как може да спрат атентатите?

- Категорично се присъединявам към вярната теза, че всяка религия сама по себе си е добра и е призвана да направи така, че хората да се придържат към етични норми на поведение, да имaт вяра в доброто. Тероризмът е заплаха, която инструментализира религии, идеологии, за да постига съвсем други цели, които нямат нищо общо с духовността. Срещу тероризма трябва да се води последователна борба, тъй като насилието е сляпо. Жертви стават невинни хора, без оглед на тяхната религия или националност. Най-многобройни са жертвите на тероризма в мюсюлманските държави - Афганистан, Ирак, Сирия. Тероризмът няма религия, а всеобща глобална заплаха, срещу която всички трябва да се обединят.
- Вие сте завършили образованието си във Франция. Имате ли обяснение защо страната се превърна в основна цел за атака?
- Защото, за съжаление, френският модел на интеграция се провали. Емигрантите се гетоизираха в обособени квартали на големите градове, младите френски граждани, потомци на емигранти, вместо да получат усещане за равнопоставеност като права и възможности за социална реализация, се капсулираха, обезверени са, а в голямата си част са социално изключени. Това създава благоприятна възможност за манипулиране на тяхното съзнание и поведение от радикални идеологии, включително и такива, които оправдават тероризма. Мултикултурализмът трябва да се утвърждава по един честен, нелицемерен начин.

- България може ли да е добрият пример в това отношение?

- В България, не без основната роля на ДПС, успяхме да наложим един модел на културна и етническа ентиграция, наречен български етнически модел, който се оказа много по-добър от френския. Не е безупречен, ние също имаме проблеми със социалната интеграция конкретно на ромското малцинство. Държавата има какво още да направи и е добре да вземе поука от това, което се случи във Франция например.

- Ще има ли предсрочни избори?

- Ние силно се надяваме след президентските избори да се създадат условия за предсрочни парламентарни, тъй като ние сме убедени, че този модел на управление заради своя генезис не води към добри резултати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай